Комунистическият вожд на Северна Корея Ким Чен-ун е благодарил на китайския президент Си Цзинпин за подкрепата му за историческата среща през миналата седмица с американския президент Доналд Тръмп, съобщава официалната севернокорейска новинарска агенция.

Ким е в Пекин на третото си посещение в Китай през тази година, подчертавайки значителното подобрение в отношенията между комунистическите съседи.

Оставаме зад социалистическа КНДР, обеща китайският лидер пред Ким Чен-ун

Оставаме зад социалистическа КНДР, обеща китайският лидер пред Ким Чен-ун

Двамата обсъдиха перспективите за ядрено разоръжаване на полуострова

В информация на Корейската централна новинарска агенция (KCNA) се посочва, че Ким е изразил благодарността си пред Си по време на срещата им вчера, по време на която Си "даде висока оценка и продължителни сърдечни поздравления" на Ким във връзка със срещата.

KCNA допълва, че по време на банкет, организиран от Си, Ким също така коментирал, че Пхенян и Пекин виждат отношенията им да се превръщат в "безпрецедентни специални отношения".

На срещата с Тръмп в Сингапур Ким обеща да работи за ядрено разоръжаване в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ. САЩ и Южна Корея отмениха голямо съвместно военно учение, което беше планирано за август, като това се разглежда като голяма победа за Северна Корея и нейните основни съюзници - Китай и Русия.

Ким Чен-ун е на посещение в Пекин

Ким Чен-ун е на посещение в Пекин

Обсъжда със Си Дзинпин ситуацията на Корейския полуостров и срещата Тръмп-Ким

Китай притисна Северна Корея да предприеме икономически реформи и предложи перспективата за увеличени търговия и инвестиции, ако занапред Пхенян постигне напредък в преговорите за изоставяне на програмите си за ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети.

Китайските медии съобщиха, че по време на вчерашните разговори Си е казал на Ким, че се надява Пхенян и Вашингтон да изпълнят изцяло резултатите от срещата на върха и че Китай "както винаги ще играе конструктивна роля" в този процес.

САЩ отдавна гледат към Китай да използва влиянието си спрямо Северна Корея, за да го накара да преговаря, но посещението на Ким идва, докато отношенията между Пекин и Вашингтон са подложени на изпитание от голям търговски спор.

Ким се очаква да се прибере в Пхенян днес.

В Северна Корея празнуват голямата победа на вожда Ким

В Северна Корея празнуват голямата победа на вожда Ким

Държавните медии съобщават, че САЩ възнамерявали да отменят санкциите