Северна Корея отбеляза историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун като голяма победа за страната, като държавните медии в изолираната комунистическа държава съобщават, че САЩ възнамеряват да отменят санкциите.

Двамата държавни ръководители се срещнаха вчера, като подписаха кратка декларация за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и намаляване на напрежението.

Тръмп заяви след срещата, че санкциите ще останат в сила засега, но ще бъдат отменени, когато "ядрените оръжия вече не са фактор".

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

Той също така обяви неочаквано прекратяване на съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ. Това действие, за което Пхенян настоява отдавна, се разглежда като голяма отстъпка към Северна Корея и изненада американските съюзници в региона.

Пентагонът след това се опита да успокои съюзниците си, като увери, че ангажиментите му към сигурността им са "непреклонни".

Снимка 361814

Източник: Родон Синмун

Държавните медии в Северна Корея са строго контролирани от режима, като действията на властите се отразяват само и единствено в положителна светлина. Те рядко съобщават за действията на Ким Чен-ун в реално време.

Ала срещата на върха в Сингапур беше водеща новина днес, като са публикувани множество снимки на Ким заедно с Тръмп. Печатният официоз "Родон Синмун" нарича срещата "срещата на столетието" на заглавната си страница.

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Решихме да оставим миналото зад себе си, светът ще види важна промяна, допълва Ким Чен-ун

Държавната новинарска агенция KCNA публикува ентусиазирана статия на английски, в която се приветстват разговорите като историческо скъсване с миналото.

В декларацията, подписана в края на срещата, се изтъква, че двете страни ще си сътрудничат за постигането на "нови отношения", докато САЩ ще предоставят "гаранции за сигурността" на Северна Корея.

В замяна на това Пхенян се "ангажира да работи за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", се казва в документа.

Повечето западни наблюдатели подчертаха, че споразумението включва значителни отстъпки от страна на САЩ, като същевременно не включва нови ангажименти от страна на Северна Корея, нито подробности за това как може да бъде постигнато ядрено разоръжаване.

KCNA се съсредоточи върху тези елементи, определяйки ги като голям пробив за Северна Корея.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур

"Тръмп изрази намерението си да прекрати съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, предложи гаранции за сигурността на Северна Корея и вдигане на санкциите срещу нея, заедно с напредъка в подобряването на взаимоотношенията чрез диалог и преговори", се посочва в статията на KCNA.

Въпреки че не беше част от съвместната декларация, Тръмп заяви след срещата с Ким, че санкциите "ще бъдат отменени, веднага щом САЩ са сигурни, че ядрените оръжия вече не са фактор". Той също така коментира, че се надява това да стане скоро.

Описвайки двамата държавни ръководители като равни на срещата, KCNA цитира Ким да казва, че е спешно "да се вземе смело решение за прекратяване на дразнещите и враждебни военни действия един срещу друг".

KCNA също така съобщава, че двамата лидери са се разбрали да се посетят взаимно съответно в САЩ и Северна Корея.