Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че отношенията между двете страни се развиват динамично в много области, включително политика, икономика и култура. 

Това каза лидерът по време на среща в петък със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу.

Това съобщава ТАСС, като цитира радио "Гласът на Корея". 

Русия и Северна Корея ще засилят стратегическото си партньорство, обяви Путин

Русия и Северна Корея ще засилят стратегическото си партньорство, обяви Путин

На 9 септември Северна Корея празнува 76-ата годишнина от основаването си.

"Ким Чен-ун каза, че отношенията между двете страни, в съответствие със споразуменията, постигнати на срещата на върха в Пхенян през юни, се развиват бързо в различни области, включително политика, икономика и култура. Той увери, че правителството на КНДР ще продължи за разширяване на сътрудничеството с Руската федерация в съответствие с духа на всеобхватното споразумение за стратегическо партньорство", съобщава радиостанцията.

Шойгу е предал поздрави от руския президент Владимир Путин на Ким Чен Ун.

Отбелязва се, че срещата е преминала в приятелска атмосфера.

По време на разговора бяха обменени мнения по международни и регионални въпроси, свързани с укрепване на сътрудничеството, включително задълбочаване на стратегическия диалог и защита на общите интереси на сигурността.

Страните показаха съвпадение на мненията по повдигнатите теми, посочва радиото.

Отчетен е ръст на руските полети до Северна Корея

Отчетен е ръст на руските полети до Северна Корея

Данните са от отворени източници

Предоставянето на оръжия от Северна Корея засили позицията на Русия в Украйна, като ѝ позволи да запази арсеналите си у дома, каза висш военен служител на Германия по време на посещение в Южна Корея в понеделник.

Началникът на отбраната генерал Карстен Бройер каза, че руският президент не би се обърнал към севернокорейския лидер за оръжия, ако те не бяха необходими. 

Украйна и Съединените щати, наред с други страни и независими анализатори, казват, че Ким помага на Русия във войната срещу Украйна, като доставя ракети в замяна на икономическа и друга военна помощ от Москва.

Северна Корея е изпратила най-малко 16 500 контейнера с боеприпаси и свързани материали на Русия от септември миналата година и Русия е изстреляла повече от 65 от тези ракети по цели в Украйна, каза Робърт Кьопке, заместник-помощник-държавен секретар на САЩ, в реч миналата година седмица.

Москва и Пхенян отрекоха директни трансфери на оръжия, които биха нарушили ембаргото на ООН.