Заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон-хуй обяви, че страната ѝ трябва да бъде адекватно възнаградена за самоналоженото си отлагане на изпитанията на ракети с голям обсег на действие с премахването на част от санкциите на ООН, съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

По думите на представителката на севернокорейския комунистически режим, преговорите за ядрено разоръжаване трябва да бъдат преразгледани, ако САЩ не предприемат реципрочни стъпки.

Чо Сон-хуй изтъкна, че нейното професионално убеждение е, че севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун също е променил мнението си относно по-нататъшните разговори с Вашингтон.

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите
на живо

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите

САЩ не са склонни да сключат сделка с КНДР

Тя също така обвини американския президент Доналд Тръмп в "преместването на страничните греди", след като обсъжданото преди това демонтиране на ядреното съоръжение в Йонбьон беше преустановено в полза на решение, обхващащо всички ядрени обекти на Северна Корея.

След внезапното прекратяване на срещата на върха в Ханой вчера, Тръмп коментира, че причината, поради която не е постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на Пхенян, е настояването на Северна Корея икономическите санкции, наложени на страната, да бъдат отменени изцяло.

Междувременно Тръмп написа в профила си в "Туитър", че е имал "много важни" преговори с Ким Чен-ун и че сега и двете страни знаят какво иска другата.

"Страхотно е да съм обратно вкъщи след посещението във Виетнам, едно невероятно място. Имахме много важни преговори с Ким Чен-ун - знаем какво искат и те знаят какво трябва да имаме. Отношенията са много добри, да видим какво се случва!", написа той в "Туитър" след завръщането си в САЩ след срещата във виетнамската столица Ханой.

Тръмп: Разговорите с Ким продължават

Тръмп: Разговорите с Ким продължават

В разговори с Мун дже Ин и Шиндзо Абе