Президентът на Северна Корея Ким Чен-ун, който присъства на вчерашното изстрелване на две ракети с малък обсег, е останал "много доволен" от изпитанието на новата оръжейна система, съобщава "Спутник", цитирайки Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК).

От ЦТАК съобщават, че държавният глава е наредил "ракетното изпитание да се извърши незабавно", щом са го уведомили за новата система, и е наблюдавал новото оръжие от мястото на изстрелване. Без да се конкретизират характеристиките, в съобщението на Агенцията се съобщава, че изпитанието е показало предимствата на новия модел, "различен от съществуващите оръжейни системи".

Ким уверява Тръмп, че ракетните изпитания спират заедно с военните учения между САЩ и Южна Корея

Ким уверява Тръмп, че ракетните изпитания спират заедно с военните учения между САЩ и Южна Корея

Лидерът на Северна Корея иска да започне преговори

Припомняме, двете ракети бяха изстреляни вчера при петото подред изпитание от 25 юли насам. Те са достигнали височина от 48 км и са прелетели близо 400 км, преди да паднат в Японско море.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, с когото Ким Чен-ун се срещна три пъти за по-малко от година, за да обсъди въпроса с ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, съобщи, че е получил писмо от севернокорейския лидер с извинение заради скорошните ракетни изпитания и обещание те да бъдат прекратени, щом приключат съвместните учения на Вашингтон и Сеул. Американският президент изрази готовност за подновяване на преговорите.

Поредни ракетни изпитания в Северна Корея

Поредни ракетни изпитания в Северна Корея

Изстреляни са били най-малко 2 ракети с малък обсег, като е възможно да не са последните