Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и солидарност" за Русия в поздравителното си послание до руския президент Владимир Путин. То бе изпратено по повод Деня на победата (9 май), който отбелязва 79-ата годишнина от края на Втората световна война. Това съобщава "Ройтерс", като цитира държавната новинарска агенция KCNA в четвъртък.

Припомняме, че Русия отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война, на фона на все по-напрегнатите отношения със Запада заради продължаващата война в Украйна.

"Изразявам твърда подкрепа и солидарност със свещената кауза на Русия, надявайки се, че вие и смелата руска армия и народ ще спечелите нова победа в борбата за поражение на хегемонистичната политика на империалистите", пише в писмото.

САЩ и други обвиниха Северна Корея, че е прехвърлила оръжия на Русия за използване срещу Украйна, която нахлу през февруари 2022 г. И Москва, и Пхенян отхвърлиха обвиненията, но миналата година обещаха да задълбочат военните отношения.

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Кремъл заобикаля санкциите

Отломките от ракета, която падна в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серия Hwasong-11. 

Това заявиха наблюдателите на санкциите на ООН пред комисия на Съвета за сигурност в доклад, видян от "Ройтерс".

Украинската държавна прокуратура е изследвала отломки от 21 от около 50 севернокорейски балистични ракети, изстреляни от Русия между края на декември и края на февруари, предаде "Ройтерс". Целта е да се оцени заплахата от сътрудничеството между Москва с Пхенян.

Тези 21 случая, в които са събрани отломки, включват три, които са били обстрелвани по столица Киев и околния регион. Останалите са от нанесени удари по районите на Харков, Полтава, Донецк и Кировоград. От офиса главния прокурор Андрий Костин са обяснили, че повредите в севернокорейските оръжия са често срещани.

Атаките, които започнаха на 30 декември 2023 г., убиха 24 души, раниха 115 и повредиха редица жилищни сгради и промишлени съоръжения. Ракетите са изстрелвани от множество обекти, включително в западните региони на Русия - Белгород, Воронеж и Курск.

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

САЩ никога не могат да победят героичната руска армия и народ", се посочва в изявление на КНДР