Украинската държавна прокуратура е изследвала отломки от 21 от около 50 севернокорейски балистични ракети, изстреляни от Русия между края на декември и края на февруари, предаде "Ройтерс". Целта е да се оцени заплахата от сътрудничеството между Москва с Пхенян.

Тези 21 случая, в които са събрани отломки, включват три, които са били обстрелвани по столица Киев и околния регион. Останалите са от нанесени удари по районите на Харков, Полтава, Донецк и Кировоград. От офиса главния прокурор Андрий Костин са обяснили, че повредите в севернокорейските оръжия са често срещани.

Атаките, които започнаха на 30 декември 2023 г., убиха 24 души, раниха 115 и повредиха редица жилищни сгради и промишлени съоръжения. Ракетите са изстрелвани от множество обекти, включително в западните региони на Русия - Белгород, Воронеж и Курск.

КНДР все така твърда в партньорството с Русия

КНДР все така твърда в партньорството с Русия

Критикува като политизирани критиките за доставки на оръжие

В изявлението на Украйна не се казва дали някоя от ракетите е била свалена от противовъздушната отбрана. Балистичните ракети обикновено са трудни за прихващане заради тяхната траектория и скорост. Според кабинета на Костин украинските власти все още разследват дали Пхенян е изпратил инструктори, които да наблюдават изстрелванията на балистични ракети.

Войната в Украйна е възможност Северна Корея да тества ракети

В писмен отговор на въпрос на "Ройтерс" се казва, че около половината от севернокорейските ракети са загубили програмираните си траектории и са експлодирали във въздуха.

Не са много нанесените удари от Русия със севернокорейските ракети, но предполагаемото им използване предизвика тревога от Сеул до Вашингтон, защото може да възвести края на почти две десетилетния консенсус между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН относно възпрепятстването на Пхенян да разшири своите ядрени програми и програми за балистични ракети.

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Москва е получила 6700 контейнера с милиони боеприпаси от Пхенян

Войната в Украйна е възможност Северна Корея да тества ракети. В допълнение към това Русия предприе стъпки, които ще затруднят наблюдението на ООН върху санкциите, наложени на Пхенян през 2006 г. Припомняме, че ООН наложи санкции на Северна Корея заради проведени ядрени тестове между 2006 и 2009 година.

През април Москва наложи вето на годишното подновяване на групата от експерти, които, в продължение на 15 години, наблюдават наложените санкции на ООН срещу Корейската народнодемократична република (КНДР).

Тогава Китай, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, заедно с Русия, Съединените щати, Великобритания и Франция, се въздържа при гласуването.

Панелът представи доклад, дни преди да изтече мандатът му, който потвърждава за първи път, че в нарушение на санкциите на ООН, балистична ракета, произведена в Северна Корея, известна като Hwasong-11, е ударила украинския град Харков.

Северна Корея е основен доставчик на оръжия за Русия

Северна Корея е основен доставчик на оръжия за Русия

Това заяви говорителят на Пентагона

По мнението на Едуард Хауъл, занимаващ се с въпросите по Северна Корея в Оксфордския университет, това и ветото на Москва потвърждават засилването на отношенията между Русия и КНДР отвъд предимно транзакционни, бартерни споразумения. Според него с подкрепата на Русия, Северна Корея е в състояние да подкопае ключови международни институции като Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки неуспеха в ООН, Костин заяив, че неговата служба ще продължи разследването.

От прокуратурата изясняват, че когато отломките не могат да бъдат събрани на местата на удара, ракетите Hwasong-11, които също се наричат KN-23 на Запад, са идентифицирани чрез разглеждане на техните траектории на полета, скорост и места за изстрелване.

Последното регистрирано използване на KN-23 е на 27 февруари. Общият брой изстрелвания, които е идентифицирала прокуратурата, се комбинира с разузнавателни данни, които показват, че Северна Корея е доставила около 50 балистични ракети на Русия.

Според САЩ Русия е получи севернокорейски балистични ракети и артилерийски снаряди след срещата през септември месец миналата година между лидерът на страната Ким Чен Ун и Владимир Путин.

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Путин говори на Ким за новите дрехи и старите приятели

Близо 3 часа е продължила срещата между двамата