Севернокорейският лидер Ким Чен Ун в сряда разкри нови цели за армията на страната за 2023 г. по време на на текущо заседание на управляващата Работническа партия. Това съобщиха държавните медии, като намекнаха за предстояща година на интензивни тестове на оръжия и напрежение.

На втория ден от Шестата разширена пленарна среща на 8-ия централен комитет на партията Ким направи преглед на "новосъздадената предизвикателна ситуация" на Корейския полуостров и по-широките политически пейзажи, се казва в съобщението. Лидерът определи посоката на борбата срещу врага и целите за укрепване на отбранителната мощ.

"Той уточни принципите на външните работи и посоката на борбата срещу врага, която нашата партия и правителство трябва да спазват напълно, за да защитят суверенните права и да защитят националните интереси", каза официалната новинарска агенция KCNA.

КНДР провежда ключова партийна среща до края на годината

КНДР провежда ключова партийна среща до края на годината

За да преразгледа политиките за тази година и да обсъди основните задачи през 2023 г

"Нови основни цели за укрепване на способностите за самоотбрана, които трябва да бъдат силно преследвани през 2023 г., бяха представени в подготовка за различни колебания в политическата ситуация."

KCNA не предостави подробности за тези цели, но забележките на Ким може да показват, че изолираната страна ще продължи да ускорява военното си натрупване.

Северна Корея изстреля безпрецедентен брой ракети тази година и много изстрелвания бяха предназначени за разработване на стратегически оръжия с "най-висок приоритет" съгласно петгодишен план, изложен на конгрес на Работническата партия в началото на 2021 г.

Списъкът включва тактически ядрени оръжия, нова междуконтинентална балистична ракета, хиперзвукови плъзгащи бойни глави, ядрени подводници и разузнавателен сателит.

Напрежението остана високо през тази година на фона на постоянните оръжейни тестове на Севера и се разгоря отново тази седмица, след като пет севернокорейски дрона преминаха в Южна Корея, което накара Сеул да изстреля изтребители и атакуващи хеликоптери и да се опита да ги свали.

По време на пленарната среща Ким също така посочи "поредица от сериозни недостатъци", наблюдавани в области като наука, образование и здравеопазване през тази година, и предложи начини за преодоляването им и постави ключови задачи за следващата година.

КНДР изстреля 2 балистични ракети

КНДР изстреля 2 балистични ракети

Дни, след като САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения

Лидерите на Северна Корея преди това изнасяха речи на Нова година, но през последните години Ким свиква срещи в края на годината, за да обяви важни политически решения.

Икономиката е на първо място в дневния ред, като Ким е изправен пред нарастващ натиск от международни санкции, последиците от блокиране на коронавируса и природни бедствия.