Севернокорейският вожд Ким Чен-ун похвали отиващия си китайски посланик Ли Цзинцзун за това, че е помогнал за подобряване на отношенията между Пхенян и Пекин. Това съобщиха севернокорейските държавни медии, след като посланикът си заминава от страната след седем години на поста, информира "Ройтерс".

Коментарите на Ким са били предадени на Ли от Чой Рьон Хе, висш представител на управляващата Корейска работническа партия, уточни държавната информационна агенция KCNA. Ли се е срещнал и със севернокорейския премиер Ким Ток-хун.

Китай протяга ръка на Северна Корея

Китай протяга ръка на Северна Корея

Решението е на Си Дзинпин

"Ким Чен-ун похвали силно посланика за успешното подпомагане на няколко срещи на високо равнище между КНДР и Китай през последните седем години, полагайки много усилия за развитие на приятелските отношения между двете партии и двете страни и споделяйки горчивини и сладости с корейския народ", казал Чой на Ли.

Ким е много доволен, че отношенията между Северна Корея и Китай навлизат в "нов разцвет" под ръководството на управляващите партии във всяка страна.

Ли помолил Чой да изрази благодарността си към Ким и поздравил севернокорейския народ за "постигането на напредък във всички области на социалистическото строителство".

Северна Корея отваря границата си с Китай

Северна Корея отваря границата си с Китай

Пхенян възстановява търговски връзки

Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея, откакто двете подписаха договор през 1961 г., а международните санкции, наложени заради програмите за ядрени оръжия и балистични ракети на Пхенян, я направиха по-зависима от всякога от Пекин за търговска и друга подкрепа.

Откакто Ли беше назначен през 2015 г., отношенията между двете страни претърпяха големи възходи и падения.

Ким изпрати отношенията между Китай и Северна Корея до историческо дъно, като даде приоритет на разработването на ядрени оръжия и ракети, тогава остро разкритикувайки Пекин, когато той подкрепи международните санкции.

Ким търси обединение с Китай срещу общите врагове

Ким търси обединение с Китай срещу общите врагове

След като САЩ налобиха санкции на Китай

От 2018 г. обаче Ким успя бързо да възстанови отношенията и направи първото си известно международно посещение като ръководител, за да се срещне с китайския президент Си Цзинпин в Пекин. По-късно Си посети Пхенян, първото посещение на китайски държавен глава от 14 години.

Ли беше един от намаляващия брой чуждестранни дипломати в Пхенян, след като много посолства бяха затворени по време на строгото затваряне на Северна Корея срещу пандемията, което блокира ротацията на нови служители или посланици.