Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун търси сближаване със съседен Китай срещу общи врагове като САЩ. "Синхуа" съобщи в понеделник, че китайският президент Си Дзинпин и Ким са обсъдили широк кръг от въпроси, сред които  резултатите от 8-ия конгрес на партията на Корейската работническа партия през януари, скорошния завой на Пхенян към Вашингтон и Сеул и предизвикателството коронавирус.

Ким се е срещал с китайския президент повече от всеки друг световен лидер. Отношенията между двете държави датират от 1949 година.

Припомняме, че САЩ санкционираха в понеделник двама високопоставени членове на китайското правителство за "сериозни нарушения на правата на човека срещу етническите малцинства" в Синдзян.

"Китайските власти ще продължат да се сблъскват с последствия, докато се случват зверства в Синдзян. Министерството на финансите се ангажира да насърчава отговорността за нарушенията на човешките права на китайското правителство, включително произволно задържане и изтезания, срещу уйгури и други етнически малцинства", коментира Андреа Гаки.

Китай усеща "силна миризма на барут и драма" в преговорите със САЩ

Китай усеща "силна миризма на барут и драма" в преговорите със САЩ

За САЩ действията на Китай застрашават основания на правила ред, който поддържа глобалната стабилност

Министерството на финансите заяви, че санкциите "допълват" подобни санкции, предприети от ЕС, Обединеното кралство и Канада. Малко след това Китай наложи санкции на ЕС, като сред санкционираните е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

По-късно стана ясно, че и Китай налага санкции в отговор на тези действия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че Вашингтон е ангажиран с денуклеаризацията на Северна Корея, както и с "намаляването на по-широката заплаха", която Пхенян представлява за САЩ и техните съюзници.

По време на посещението си в Южна Корея той добави, че САЩ имат за цел да "подобрят живота на всички корейци, включително хората от Северна Корея, които продължават да страдат от широко разпространени и систематични злоупотреби в ръцете на репресивното правителство".

По думите му Пекин има "огромно влияние" над Северна Корея, добавяйки, че "бих се надявал, че каквото и да се случи занапред, Китай ще използва ефективно това влияние".

Северна Корея посочи условия за възобновяване на контактите със САЩ

Северна Корея посочи условия за възобновяване на контактите със САЩ

Надежда за преговори