Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че Вашингтон е ангажиран с денуклеаризацията на Северна Корея, както и с "намаляването на по-широката заплаха", която Пхенян представлява за САЩ и техните съюзници. 

По време на посещението си в Южна Корея той добави, че САЩ имат за цел да "подобрят живота на всички корейци, включително хората от Северна Корея, които продължават да страдат от широко разпространени и систематични злоупотреби в ръцете на репресивното правителство".

САЩ потвърдиха ангажимента си да защитят Република Корея при конфликт с КНДР и Китай

САЩ потвърдиха ангажимента си да защитят Република Корея при конфликт с КНДР и Китай

Севернокорейска медия разкри пропаганден плакат с чук, който смачква алианса между Корея и САЩ

Блинкън се обърна към ролята на Китай в мирния процес на Корейския полуостров, заявявайки, че "Пекин има ясен личен интерес да помогне да се продължи с денуклеаризацията."

"Тъй като това е източник на нестабилност, това е източник на опасност и очевидно заплаха за нас и нашите партньори, но Китай има реален интерес да помогне за справяне с това", добави той.

По думите му Пекин има "огромно влияние" над Северна Корея, добавяйки, че "бих се надявал, че каквото и да се случи занапред, Китай ще използва ефективно това влияние".

САЩ не изключват военен вариант срещу Северна Корея

САЩ не изключват военен вариант срещу Северна Корея

Ревизията на стратегията за сдържане на КНДР е в разгара си