Севернокорейският комунистически вожд Ким Чен-ун завърши 10-ата си година на власт с реч, в която се споменаваше повече за тракторни фабрики и училищни униформи, отколкото за ядрени оръжия или САЩ според обобщения на държавните медии, информира "Ройтерс".

Основните цели на Северна Корея за 2022 г. ще бъдат бързото стартиране на икономическото развитие и подобряването на живота на хората, тъй като тя се сблъсква с "велика борба на живот и смърт", изтъкна Ким в реч в петък в края на 4-то пленарно заседание на 8-ия ЦК на Корейската работническа партия на Корея, което започна в понеделник.

Северна Корея зове своите 1,2 млн. войници да защитят с живота си вожда Ким

Северна Корея зове своите 1,2 млн. войници да защитят с живота си вожда Ким

10-ата годишнина от издигането на Ким за върховен главнокомандващ на армията

Заседанията съвпаднаха с 10-годишнината от началото на управлението на Ким, който ефективно пое ръководството на страната след смъртта на баща си през 2011 г.

Ким използва предишни речи около Нова година, за да направи важни политически обявления, включително предприемането на значителни дипломатически ангажименти с Южна Корея и САЩ.

Но в обобщенията на речта му, публикувани в севернокорейските държавни медии, не се споменават конкретно САЩ, само мимолетни препратки към неуточнени дискусии за междукорейските отношения и "външните работи".

Ким Чен-ун възхвалява "новия разцвет" в отношенията с Китай

Ким Чен-ун възхвалява "новия разцвет" в отношенията с Китай

Севернокорейският народ постигнал "напредък във всички области на социалистическото строителство"

Вътрешният фокус на речта подчерта икономическите проблеми, с които се сблъсква Ким у дома, където самоналожените гранични затваряния срещу пандемията оставиха Северна Корея по-изолирана от всякога, като международните хуманитарни организации предупреждават за възможен недостиг на храна и хуманитарна криза.

"Основната задача пред нашата партия и народ през следващата година е да осигурим сигурна гаранция за изпълнение на петилетката и да осигурим забележителна промяна в развитието на държавата и стандарта на живот на хората", подчерта Ким.

По-голямата част от речта му беше посветена на подробно описване на вътрешните проблеми от амбициозен план за развитие на селските райони до хранителния режим на хората, училищните униформи и необходимостта да се вземат крути мерки срещу "несоциалистическите практики".

Репресиите на Ким Чен-ун оставят бегълците от Северна Корея с малка надежда

Репресиите на Ким Чен-ун оставят бегълците от Северна Корея с малка надежда

"Той безусловно блокира всички севернокорейци, бягащи от страната"

Големият фокус върху развитието на селските райони вероятно е популистка стратегия, коментира Чад О'Карол, основател на NK News, базиран в Сеул сайт, който следи ситуацията в Северна Корея.

"Като цяло Ким може да е наясно, че обявяването на сложни планове за военно развитие, докато хората страдат от недостиг на храна и тежки условия извън Пхенян, може да не е толкова добра идея тази година", написа той в "Туитър".

Съботната информация на държавните медии цитира разработването на "една ултрамодерна оръжейна система след друга" като голямо постижение през изминалата година и уточнява, че Ким призова за укрепване на националната отбрана, за да се изправи пред нестабилна международна ситуация.

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

Не се очаква Ким нито да се яви на делото в Япония, нито да плати

Завод за трактори, който той обсъди в речта, вероятно е бил използван за изграждане на пускови установки за ракети, отбелязаха чужди анализатори, а Северна Корея се смята, че е разширила арсенала си въпреки затварянията заради пандемията.

Информациите за речта на Ким не споменаха призива на САЩ за преговори за ядрено разоръжаване или настояването на Южна Корея за декларация за официално прекратяване на Корейската война от 1950-1953 г. като начин за подновяване на тези преговори.

Северна Корея по-рано заяви, че е отворена за дипломация, но че американските инициативи изглеждали кухи, докато "враждебни действия" като военни учения и санкции продължават.

Ким Чен-ун иска охолен живот за севернокорейците

Ким Чен-ун иска охолен живот за севернокорейците

Важно партийно поръчение