През 10-те години, откакто Ким Чен-ун дойде на власт, Северна Корея се разправи с хората, опитващи се да избягат от страната, оставяйки много бегълци без надежда да видят семействата и родината си отново, пише "Ройтерс".

Дори преди пандемията от коронавируса да забави броя на бегълците почти до нула, Ким ръководеше засиления контрол и притискаше Китай да затегне мерките и от своята страна на границата.

Едва двама севернокорейски бегълци са влезли в Южна Корея от април до юни тази година, най-малкият брой за едно тримесечие според министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с отношенията със Северна Корея. Активисти казват, че няколкостотин  души може да пристигнат в типично тримесечие.

САЩ: Оръжейните програми на Северна Корея дестабилизират региона

САЩ: Оръжейните програми на Северна Корея дестабилизират региона

Въпреки това САЩ оставали готови за диалог с Пхенян

"Той безусловно блокира всички севернокорейци, бягащи от страната", отбелязва Ха Джин-у, който е работил като "брокер" в Северна Корея да помага на бегълците да напуснат, преди самият той да избяга през 2013 г.

Сред онези, които са потърсили нов живот в Южна Корея, след като Ким дойде на власт през 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен-ир, някои казват, че новият вожд е направил малко, за да подобри живота им.

"Хората казват, че живеенето е твърде трудно в наши дни, защото правителството отнема все повече и повече неща от хората и има повече хора, които умират от глад", изтъква Ха.

Ала Ким въведе някои промени.

Шпионски сателит: Северна Корея не се отказала от ядрената си програма

Шпионски сателит: Северна Корея не се отказала от ядрената си програма

Снимки разкриват амбициите на Пхенян

Според доклад, публикуван от министерството на обединението вчера, Ким е позволил на частния сектор да изпревари ръководените от държавата агенти, за да се превърне в най-големия икономически актьор в Северна Корея през последното десетилетие.

Първоначално нарастване на брутния вътрешен продукт и подобрен поминък бяха подкопани от международните санкции, наложени заради преследваните от Ким ядрени оръжия, посочиха от министерството, докато следовател на ООН по правата казва, че самоналоженият граничен контрол срещу пандемията рискува да причини глад сред уязвимите севернокорейци.

Промените в стила - като например демонстрирането от Ким на явна емоция миналата година по време на реч за трудностите на хората - не се превърнаха в системни реформи, а Ким е ръководил репресии в други области, като например срещу чуждестранните медии.

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката

Всяко зрънце ориз да бъде осигурено и всички усилия да бъдат посветени на земеделието

"(При управлението на Ким Чен-ун) почувствах повече дисциплина в училище", посочва Парк, 23-годишен беглец, който е напуснал Северна Корея през 2014 г., като е поискал да бъде идентифициран само с фамилното си име.

"Например, училището наложи по-крути мерки срещу училищните униформи и прическите. Те по-строго забраняваха южнокорейските филми или музика", допълва Парк.

Най-малко седем души са били убити при управлението на Ким за гледане или разпространение на K-pop видеоклипове според доклад в сряда на базирана в Сеул правозащитна организация.

Северна Корея не е публикувала текста на своя нов "закон за антиреакционната мисъл", но според Daily NK, базиран в Сеул сайт, който съобщава от източници от Северна Корея, той включва дълги присъди затвор или дори смърт за хора, хванати да внасят или да разпространяват чуждо съдържание, в зависимост от това колко тежко.

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за "рая на Земята"

Не се очаква Ким нито да се яви на делото в Япония, нито да плати

Държавните медии настояха, че Северна Корея ще се "разпадне", ако се позволи такова чуждо влияние да се разпространява.

"Има реални опасения, че тези строги мерки ще надживеят с много пандемията", изтъква Сокил Парк от "Свобода в Северна Корея", която подкрепя бегълци.

Базираната в САЩ правозащитна организация Human Rights Watch (HRW) заяви, че нейни интервюта със севернокорейци, които са напуснали след 2014 г. или все още имат контакти там, показват, че въпреки че Ким е отворил икономиката, нелегалните преминавания на границата са станали почти невъзможни, корупционните практики са били нормализирани, а исканията на правителството за неплатен труд са се увиличили.

Ким Чен-ун иска охолен живот за севернокорейците

Ким Чен-ун иска охолен живот за севернокорейците

Важно партийно поръчение

"Точно като тези на неговия баща и дядо, управлението на Ким Чен-ун се основава на бруталност, страх и репресии, подбуждащи към систематични нарушения на правата, икономически трудности и възможен глад", изтъкна в изявление старши изследователят на HRW за Северна Корея Лина Юн.

Северна Корея не отговаря на въпроси на чуждестранни репортери, но отхвърли обвиненията на следователи на правата, на ООН и други, които критикуваха както хуманитарната ситуация, така и нарушенията на правата.

Емпатичният стил на Ким на показване на емоции силно резонира сред севернокорейците, които са научени да почитат своите вождове като богове, коментира 30-годишната Хан Джи-йон, бегълка, която е пристигнала в Южна Корея през 2015 г. и сега води канал в YouTube.

"(Но) ако резултатът винаги е един и същ, чудя се дали севернокорейците няма да му повярват в един момент... дори тези сълзи няма да бъдат ефективни", изтъква тя.

Ким Чен-ун иска армията на КНДР да засили бойната си подготовка

Ким Чен-ун иска армията на КНДР да засили бойната си подготовка

На 4-дневна конференция