От печатането на купони като заместващи парите до отглеждането на декоративни черни лебеди за ядене, Северна Корея е принудена да прави иновации, за да се справи с икономическите проблеми и недостига на храна, след като затварянето на границите срещу пандемията се проточва, информира "Ройтерс".

С приключването на прибирането на реколтата международни наблюдатели казват, че положението в Северна Корея с храната и икономиката е опасно и има признаци, че тя увеличава търговията и получава големи пратки с хуманитарна помощ през Китай.

Ким Чен-ун: Заплаха от масов глад в Северна Корея

Ким Чен-ун: Заплаха от масов глад в Северна Корея

Поредна хуманитарна криза

Разузнавателната служба на Южна Корея е казала на парламентарно изслушване при закрити врати вчера, че севернокорейският вожд Ким Чен-ун е издал заповеди, настояващи всяко зрънце ориз да бъде осигурено и всички усилия да бъдат посветени на земеделието според депутати, присъствали на изслушването.

Все пак разузнавателната служба оцени, че тази реколта може да е по-добра от миналогодишната заради по-слънчевото време и е уточнила, че Северна Корея предприема стъпки за повторно отваряне на границата си с Китай и Русия през следващите месеци, уточниха депутатите пред репортери.

Северна Корея отдавна страда от продоволствена несигурност, като наблюдатели изтъкват, че лошото управление на икономиката се влошава от международните санкции заради нейните ядрени оръжия, природни бедствия, а сега и COVID-19 пандемията, която доведе до безпрецедентно затваряне на границите там.

Гладна смърт по улиците - избягала севернокорейка разказва

Гладна смърт по улиците - избягала севернокорейка разказва

Йонми Парк е на 13, когато успява да избяга...

Ким Чен-ун призна "напрегната" ситуация с храната и се извини за жертвите, които поданиците трябваше да направят, за да се предотврати епидемията от коронавирус.

Ала той също така увери, че икономиката се била подобрила тази година, а Северна Корея отрече доклад на разследващи на ООН този месец, според който хиляди от най-уязвимите ѝ хора има риск да умрат от глад.

Северна Корея официално не е съобщила нито един случай на коронавирус. Агенции на ООН обявиха, че Северна Корея наскоро е започнала да допуска доставки с помощ, а данни, публикувани от Китай, показват бавно увеличение на търговията.

Ким Чен-ун обещава да се справи с недостига на храна

Ким Чен-ун обещава да се справи с недостига на храна

Криза в Северна Корея

Според различни медии, позоваващи се на неидентифицирани източници в Северна Корея, централната банка отпечатва парични купони на стойност около 1 долар заради недостиг на банкноти от севернокорейската валута вон.

Rimjin-gang, базиран в Япония сайт, управляван от севернокорейски бегълци, съобщи, че купоните циркулират поне от август, отчасти защото хартията и мастилото за официална валута вече не идват от Китай.

Недостигът на банкноти вон може също да се е задълбочил от правителствените крути мерки срещу използването на чуждестранна валута, особено на щатски долари и китайски юани, които са били масово използвани преди това, уточни базираният в Сеул сайт за Северна Корея NK News, който посочи, че е потвърдил информациите.

"Ройтерс" не са успели да потвърдят самостоятелно използването на купоните.

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун предупреди за историческа икономическа криза в КНДР

Ким Чен-ун призова за още един "изтощителен поход"

Тази седмица севернокорейските държавни медии насърчиха консумацията на месо от черен лебед като ценен източник на храна и увериха, че новоразработеното развъждане в промишлен мащаб ще помогне за подобряване на живота на хората.

"Месото от черен лебед е вкусно и има лечебна стойност", написа партийният официоз "Родон Синмун" в понеделник.

Проучването за отглеждане на декоративни птици за храна е започнало в началото на 2019 г., а властите наредиха на училища, фабрики и предприятия да отглеждат храна, риба и други животни, за да увеличат самодостатъчността си, съобщи NK News.

"Решението има за цел да адресира както неуспеха на широкомащабното земеделие да осигури адекватни хранителни доставки за цялата страна, така и по-скорошните правителствени ограничения, свързани с COVID-19, които до голяма степен блокираха храни и друг внос от началото на 2020 г.", пише Колин Цвирко, който е старши аналитичен кореспондент на NK News.

Защо Ким Чен-ун води война срещу жаргона, дънките и чуждите филми в Северна Корея

Защо Ким Чен-ун води война срещу жаргона, дънките и чуждите филми в Северна Корея

Опитва се да премахне всякакъв вид чуждестранно влияние