Севернокорейският лидер Ким Чен Ун получи кола от руския президент Владимир Путин като подарък за лична употреба. Това съобщава "Ройтерс".

Подаръкът обаче може да е нарушение на забраната на ООН.

Делегация от представители на управляващата партия на Северна Корея се е завърнала от Русия и три делегации, представляващи информационните технологии, риболова и спорта, са заминали за Русия.

Двете страни изградиха по-тесни връзки, откакто Ким и Путин се срещнаха през септември 2023 г. и обещаха да насърчават обмена във всички области, тъй като тяхната международна изолация се задълбочи заради войната на Русия в Украйна и разработването на ядрени оръжия на Севера.

Произведената в Русия кола е била доставена на най-добрите помощници на Ким от руска страна на 18 февруари, съобщи официалната информационна агенция KCNA.

Сестрата на Ким учтиво предаде благодарностите на Ким Чен Ун към Путин на руската страна, като каза, че подаръкът служи като ясна демонстрация на специалните лични отношения между висшите лидери.

Не се описва колата, или как е била изпратена от Русия.

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Двете страни установили много тясно взаимноизгодно сътрудничество

Смята се, че Ким е запален автомобилен ентусиаст и има голяма колекция от луксозни чужди превозни средства, внесени контрабандно.

През септември 2023 г., докато посещаваше руската космическа станция за изстрелване в Далечния изток, Ким инспектира президентската лимузина Aurus Senat на Путин и беше поканен от руския лидер да се качи на задната седалка.

През януари стана ясно, че Путин е изразил желание да посети Пхенян скоро. 

Руският президент прие поканата на Ким, когато двамата се срещнаха в Русия през септември.

Засилващите се връзки между Ким и Путин през последните години разтревожиха Вашингтон и неговите съюзници, които осъдиха търговията с оръжия между двете страни като нарушение на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Изпращането на балистични ракети и други оръжия от Пхенян на Русия за използване им срещу Украйна и продължаващото развитие на програми за ядрени и балистични ракети изискват внимание и координирани действия, заяви Джун Пак, американски високопоставен служител за Северна Корея, на среща с ядрените пратеници на Южна Корея и Япония в Сеул.

След като пое поста от Борис Елцин през 1999 г., Путин посети Пхенян през юли 2000 г. за среща с Ким Чен-ир - бащата на Ким Чен-ун.