Съединените щати и техните партньори осъдиха трансферите на оръжие между Северна Корея и Русия, съобщава "Ройтерс".

В съвместно изявление се критикува доставката на севернокорейски балистични ракети за Москва и използването им срещу Украйна на 30 декември и 2 януари.

Както Москва, така и Пхенян се сближиха от началото на конфликта в Украйна, въпреки че отричат ​​да са сключвали каквито и да е оръжейни споразумения.

През септември миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с президента Владимир Путин в Далечния изток на Русия, а високопоставени руски служители направиха няколко посещения в Пхенян.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че Северът наскоро е предоставил на Русия няколко десетки балистични ракети и пускови установки за тях, като Москва е използвала някои от ракетите, за да извърши множество удари срещу Украйна. Впоследствие високопоставен украински служител потвърди това твърдение.

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Кремъл без коментар относно твърдението на Киев за севернокорейските ракети

Дмитрий Песков посочи че Украйна многократно използва ракети, произведени от западните държави

"Ние сме дълбоко загрижени за последиците за сигурността, които това сътрудничество има в Европа, на Корейския полуостров, в Индо-тихоокеанския регион и по света", се посочва в съвместното изявление.

Декларацията е подписана от САЩ, Великобритания, ЕС, Австралия, Германия, Канада и близо 40 други страни партньори.

"Осъждаме възможно най-категорично износа (на Северна Корея) и закупуването от Русия на балистични ракети (на Северна Корея), както и използването на тези ракети от Русия срещу Украйна на 30 декември 2023 г. и 2 януари 2024 г.", допълва се в документа.

Запитан за обвиненията, вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна лаконично: "Без коментар".

Киев показва доказателства, че Русия е изстреляла севернокорейска ракета срещу Харков

Киев показва доказателства, че Русия е изстреляла севернокорейска ракета срещу Харков

Старши съветник на Володимир Зеленски отказа да съобщи точното име на модела на ракетата

Миналата седмица Русия атакува Харков с няколко ракети, причинявайки смъртта на двама души и ранявайки над 60. Това бе един от най-мащабните руски удари с ракети и дронове от началото на войната през февруари 2022 г.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че Вашингтон ще повдигне въпроса за оръжейните сделки между Русия и Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН по-късно днес и ще поиска "Русия да бъде подведена под отговорност".

Северна Корея е под оръжейно ембарго на ООН, откакто за първи път проведе изпитание на атомна бомба през 2006 г.

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН - одобрени с подкрепата на Русия - забраняват на страните да търгуват с оръжие или друго военно оборудване със Северна Корея.

Южна Корея откри доказателства за севернокорейски оръжия в ръцете на "Хамас"

Южна Корея откри доказателства за севернокорейски оръжия в ръцете на "Хамас"

Разузнаването на Сеул публикува снимка на гранатомет F-7 с изписани корейски символи