Южна Корея потвърди подозрения, че въоръжената групировка "Хамас" използва севернокорейски оръжия във войната си срещу Израел, съобщава агенция "Йонхап".

Пхенян многократно е отричал подобни твърдения.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея разпространи снимка на част от севернокорейска ракета, потвърждавайки информация "Гласът на Америка" (VOA), че бойците на "Хамас" са използвали гранатомет F-7, произведен в Северна Корея.

Снимка, публикувана от "Гласът на Америка" в петък, показва, че на предпазителя на гранатомет F-7, за който се предполага, че е използван от "Хамас", е изписано съчетание от корейски символи и цифри, като "비저-7류" и "시8- 80-53."

На въпрос относно тази информация Националната разузнавателна служба на Южна Корея посочи, че нейната "оценка съвпада с доклада на "Гласът на Америка".

"Предпазителят с корейски символи се намира в средната част на произведената в Северна Корея ракета F-7", потвърдиха от службата и предоставиха снимка на разглобен гранатомет F-7. На нея корейските знаци не могат да бъдат установени, тъй като са изписани върху вътрешността на предпазителя.

Северна Корея обеща военен удар в случай на дори лека провокация

Северна Корея обеща военен удар в случай на дори лека провокация

Изявлението идва на фона на изстреляни артилерийски снаряди от КНДР близо до границата си с Юга

Службата отбеляза и че събира подробни доказателства за предполагаеми доставки на оръжия на "Хамас" от Северна Корея, като обем и време на търговията с оръжие.

"В момента обаче е трудно да се предоставят такива доказателства поради необходимостта от защита на източниците на информация и с оглед на дипломатическите връзки", уточниха от Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

По-рано южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея вероятно има връзки с "Хамас" по отношение на търговията с оръжия и други военни области и може да използва военни тактики, подобни на тези, използвани срещу Израел за изненадваща атака срещу Южна Корея.

През ноември южнокорейското разузнаване посочи по време на заседание на парламентарната комисия по разузнаването, че е получило разузнавателна информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е наредил на свои служители да предложат мерки за предоставяне на цялостна помощ на Палестина.

F-7 - вид осколочно-фугасна ракета, е другото име за RPG-7, произвеждана в Северна Корея, поясни военен служител.

Пхенян отхвърли като "неоснователни" спекулациите, че "Хамас" е използвал севернокорейски оръжия за атаки срещу Израел и обвини Съединените щати в подготовка на фалшиви обвинения срещу Севера.

С тактиката на "Хамас" Пхенян иска да удари по Сеул

С тактиката на "Хамас" Пхенян иска да удари по Сеул

Предупреждението е от южнокорейското разузнаване

По отношение на предполагаемата търговия с оръжие на Северна Корея с Русия Националната разузнавателна служба на Южна Корея заяви, че "последователно" проследява проблема в тясно сътрудничество със Съединените щати и призова Пхенян "незабавно" да прекрати подобни сделки.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че Северът наскоро е предоставил на Русия няколко десетки балистични ракети и пускови установки за тях, като Москва е използвала някои от ракетите в последните си атаки срещу Украйна на 30 декември и 2 януари.

"Търговията с оръжия на Северна Корея с Русия, като например балистични ракети и артилерийски снаряди, нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представлява сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров", предупредиха от южнокорейското разузнаване.

Белият дом: Кремъл удря по Украйна с балистични ракети от Северна Корея

Белият дом: Кремъл удря по Украйна с балистични ракети от Северна Корея

И Пхенян се намеси във войната