Кипър реагира с недоумение в четвъртък на предупрежденията от страна на ливанската групировка Хизбула, че островът може да бъде въвлечен в конфликта, ако напрежението с Израел прерасне в пълномащабна война, предава Ройтерс.

Кипър, който е най-близката до Близкия изток държава-членка на ЕС, беше изненадан от заплахите на лидера на Хизбула, Хасан Насрала, направени късно в сряда, че островът може да стане цел, ако позволи на Израел да използва неговите военни съоръжения в случай на атака срещу Ливан.

"Република Кипър по никакъв начин не е замесена във военни конфликти," отговори кипърският президент Никос Христодулидис, описвайки коментарите на Насрала като "неприятни".

ЕС също реагира. "Всякакви заплахи срещу наша държава-членка са заплахи срещу ЕС," заяви говорител на Съюза.

Кипър винаги се стремял да не бъде въвличан в политиката на своите съседи и е предложил убежище на десетки хиляди ливанци, бягащи от гражданската война през 70-те и 80-те години на миналия век. Той също така е лобирал пред своите партньори в ЕС да предложат финансова помощ на Ливан и наскоро създаде морски коридор за изпращане на хуманитарна помощ на гладуващите палестинци в Газа.

"Кипър е надежден поддръжник на стабилността и признат регионален център за хуманитарни операции, базиран на отлични отношения с всички държави в региона," каза говорителят на правителството Константинос Летимбиотис.

Вчерашното изявление на лидера на Хизбула дойде на фона на подобрени връзки на Кипър с Израел и по-видимото участие на британските суверенни бази на острова в военни операции в Сирия и по-скоро в Йемен. Израелските военновъздушни сили също са известни с провеждането на учения във въздушното пространство на Кипър и в последните години двете страни са провеждали съвместни военни учения.

Насрала заяви, че неговата група ще се бори "без правила" и "без таван" в случай на по-широка война. Той говори на мемориално събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица - най-старшият фигура на Хизбула, убит досега в текущия конфликт с Израел.

Хизбула отговори с най-голямото си нападение с дронове и ракети срещу Израел. Представители на ООН изразиха загриженост относно ескалацията, а американският пратеник Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.

Израел одобри планове за офанзива срещу "Хизбула" в Ливан

Израел одобри планове за офанзива срещу "Хизбула" в Ливан

Напрежението с групировката нараства