Според министъра на отбраната на острова Василис Палмас от септември Кипър ще започне да инсталира слънчеви панели в лагерите на Националната гвардия и други военни съоръжения, като целта е това да стане до 2027 г.

В изказване след заседанието на кабинета в сряда в Никозия Палмас заяви, че предложението за сътрудничество между Министерството на отбраната и Управлението на електрическата енергия на Кипър (EAC) е било одобрено.

Проектът, чиято приблизителна стойност се оценява на 19 млн. евро и който ще бъде изцяло финансиран с европейски безвъзмездни средства, включва инсталиране на фотоволтаични системи в бази и складове на Националната гвардия, т.е. армията на Република Кипър.

"Тази инициатива е част от по-широката политика на правителството за насърчаване на чистата енергия, като Министерството на отбраната допринася за тази амбициозна програма", заяви Палмас.

Програмата, която трябва да започне през септември, е част от проекта "Талея" с краен срок 2027 г., потвърди той.

В отговор на въпроси относно земните работи, извършени от окупационните сили в близост до охранителен пост в района на Каймакли, Палмас отбеляза, че подобни инциденти в чувствителни райони са чести. Потвърждавайки съобщенията, Палмас заяви, че дейностите са се извършвали в рамките на окупираната територия.

Кипър и Израел правят общ газопровод

Кипър и Израел правят общ газопровод

Ново трасе може да бъде изградено за 18 месеца