Кипър призова за енергични действия от страна на Европейския съюз за спиране на вълната от предимно сирийски бежанци, пристигащи по море през Ливан, съобщава "Ройтерс".

Никозия предупреди, че капацитетът за приемане на мигранти на острова е почти изчерпан.

"Ситуацията прогресивно се влошава и през последните няколко дни имаше наплив на лодки и бежанци, излагащи живота си на риск", подчерта министърът на вътрешните работи Константинос Йоану.

Тази седмица над 600 души са пристигнали в Кипър, окуражени от по-топлото време. Пътуването по море от Ливан или Сирия до Кипър отнема около десет часа.

"Всички индикации сочат, че това ще продължи", заяви Йоану относно увеличаването на пристигащите.

Над 270 мигранти от Сирия са спасени край водите на Кипър

Над 270 мигранти от Сирия са спасени край водите на Кипър

4 души са заловени за незаконен трафик

По негови думи това допълнително се засилва от факта, че през последните месеци фокусът на ливанските власти върху спирането на миграцията по крайбрежието е намалял на фона на ескалацията на ливанско-израелската граница.

Кипър отдавна призовава своите партньори от ЕС да обявят части от опустошената от войната Сирия за безопасни, което може да улесни завръщането на бягащите сирийски граждани. Освен това островът иска помощта на ЕС за Ливан да зависи от пресичането на потоците от мигранти.

В Ливан пребивават десетки хиляди сирийски бежанци.

Кипър разтревожен от скок на нелегалните мигранти от Сирия

Кипър разтревожен от скок на нелегалните мигранти от Сирия

ЕС подготвя сделка с Ливан за задържане на мигрантите

През първите три месеца на годината в Кипър по море са пристигнали около 2004 души, в сравнение с едва 78 през същия период на 2023 г.

Кипърският президент Никос Христодулидес, който отбеляза, че Ливан не трябва да "изнася" проблема си с миграцията, вчера обсъди въпроса с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Трафикантите просто им дават компас, настроен на 285 градуса, храна и вода за един ден и те тръгват", посочи Йоану.

От интервюта с бежанци става ясно, че трафикантите взимат такса в размер на 3000 долара за пътуване до Кипър, в сравнение с исканите 7000 долара за такова до Италия.