Силите за сигурност в централната азиатска република Киргизстан щурмуваха снощи дома на бившия президент Алмазбек Атамбаев в опит да го задържат. Привържениците на Атамбаев се сблъскаха и отблъснаха войските, а един офицер е загинал от огнестрелни рани, съобщава БиБиСи.

Атамбаев все още е в комплекса си, в покрайнините на столицата Бишкек. Според Комитета за национална сигурност на Киргизстан (ГКНБ) специалните сили, въоръжени "само с гумени куршуми", предприемат "специална операция за задържане" на бившия президент в сряда.

ГКНБ коментира, че докато военните се придвижват, привържениците на Атамбаев стрелят срещу тях с бойни боеприпаси. Министерството на здравеопазването допълва, че 36 души са ранени при сблъсъците в село Кой Таш, включително няколко членове на силите за сигурност.

"Служител на специалните части бе докаран (в болницата) в изключително тежко състояние с огнестрелна рана. Въпреки опитите за реанимация той почина", се казва в съобщение на здравното министерство.

Местни медии съобщават, че шестима други войници са задържани от последователите на Атамбаев. "Атамбаев все още е в дома си ... има слухове, че ще бъдат изпратени допълнителни сили. Хората тук се подготвят".

В Киргизия провеждат спецоперация за задържане на бившия президент
Обновена

В Киргизия провеждат спецоперация за задържане на бившия президент

Според привърженици на Атамбаев, атаката е отблъсната, а командосите са задържани