Киргизстан и Таджикистан се договориха да прекратят огъня на границата и да изтеглят силите, съобщават руските медии, позовавайки се на външното министерство на Киргизстан.

Отбелязва се, че това решение е взето след разговори между външните министри на двете страни.

Освен това външното министерство на Киргизстан уточни в изявление, че Бишкек и Душанбе са се договорили да организират съвместни групи за патрулиране по границата.

Напрежение по границата между Таджикистан и Киргизстан заради водни ресурси

Напрежение по границата между Таджикистан и Киргизстан заради водни ресурси

И двете страни имат териториални претенции към водоразпределителен пункт

Също така местните власти ще трябва да извършват обяснителна работа с населението на пограничните райони.

По-рано стана известно, че на границата между страните започнаха престрелки. Според киргизката страна таджики са открили огън по няколко гранични пункта, като един от тях ("Достук") в крайна сметка се е запалил; в отговор спецчасти са превзели таджикския граничен пункт "Ходжа Аълло".

Таджикистан съобщи за смъртта на трима граждани на страната и 31 ранени, Киргизстан - за 16 ранени и един загинал.

Конфликтът избухна вчера. Около 150 местни жители са взели участие в него от двете страни. Властите на двете страни възлагат отговорността една на друга.

Както заявиха в Бишкек, повод е станал опит на таджикската страна да инсталира камери за видеонаблюдение на стълб на електропровод. Граждани на Киргизстан се противопоставили и се опитали да отрежат стълба, след което жителите започнали да се замерят с камъни. През нощта конфронтацията е ескалирала, открита е била стрелба.

Регионът периодично се превръща в зона на конфликти, като основната причина са неразделените зони: невъзможно е да се определи точно къде е границата между държавите.