Парламентът на Киргизстан одобри новия кабинет, оглавяван от премиера Садир Жапаров, който беше номиниран за поста по-рано тази седмица, съобщават световните осведомителни агенции.

Кандидатурата, програмата и кабинетът на Жапаров бяха подкрепени единодушно от киргизките депутати.

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

От днес до 21 октомври е наложен вечерен час

След парламентарното заседание новият премиер разкри пред репортери кога президентът на Киргизия Сооронбай Жеенбеков може да подаде оставка.

"Президентът каза, че след като бъде одобрен новият кабинет и приключат всички свързани процедури, той ще подаде оставка в рамките на два или три дни", припомни Жапаров.

Политикът засегна и външнополитически въпроси, като заяви, че Русия щяла да остане основният стратегически партньор на Киргизстан.

Арестуваха бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев

Арестуваха бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев

След като вчера имаше опит за покушение срещу него

"Имаме много общи неща, включително в геополитически план", изтъкна Жапаров по време на пресконференция.

Заместник-председателят на киргизкия законодателен орган заяви по-рано през деня, че парламентът ще направи преглед на кабинета и програмата, предложени от Жапаров, като добави, че депутатите няма да разглеждат друг кандидат за министър-председател.

Новото правителство встъпва в длъжност в контекста на политически сътресения в централноазиатската страна, които продължават почти седмица. Напрежението избухна, след като опозицията на страната отказа да приеме резултатите от парламентарния вот. Безредиците в Киргизстан доведоха до един убит и над 1000 ранени. В крайна сметка ЦИК на страната отмени изборния резултат.

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

По автомобила му е било стреляно с бойни патрони

По-рано тази седмица Жапаров беше номиниран за нов министър-председател на мястото на Кубатбек Боронов, който беше официално освободен вчера с неговия кабинет. Въпреки това кандидатурата на Жапаров беше отхвърлена от някои опозиционни партии.

Новият премиер заяви по-рано през деня, че изборът му на министерски позиции е окончателен и че е готов да поеме отговорност за по-нататъшното развитие в страната.

Президентът на Киргизстан готов с оставката, но след възстановяване на реда в страната

Президентът на Киргизстан готов с оставката, но след възстановяване на реда в страната

Това се случва на фона на продължаващите протести в страната