Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви извънредно положение в Бишкек и заповяда войски да бъдат разположени по улиците на столицата. Това обявиха от канцеларията на Жеенбеков, като уточниха, че извънредното положение, което включва вечерен час и строги ограничения по отношение на сигурността, като те влизат в сила от 20 ч. днес до 8 ч. на 21 октомври, съобщава "Ройтерс".

В заповедта му не се казва колко войници ще бъдат разположени, но им е било наредено да използват военни превозни средства, да изградят контролни пунктове и да предотвратяват въоръжени сблъсъци.

Президентът на Киргизстан готов с оставката, но след възстановяване на реда в страната

Президентът на Киргизстан готов с оставката, но след възстановяване на реда в страната

Това се случва на фона на продължаващите протести в страната

По-рано президентът беше заявил, че е готов да подаде оставка, след като бъде назначен нов кабинет, докато политиците търсеха изход от властовия вакуум, който накара Москва да говори за задължението на Русия да гарантира стабилност в бившата съветска република.

Опозиционните групи се скараха помежду си, след като тази седмица завзеха правителствени сгради и принудиха отмяната на спорните изборни резултати.

Те направиха първата стъпка към консолидация, пораждайки надежди за прекратяване на кризата, но хиляди техни последователи излязоха на улицата на съперничещи си митинги.

Днес две големи тълпи в подкрепа на съперникови политици влязоха в сблъсъци в Бишкек, видя кореспондент на "Франс прес". Юмручни схватки се разразиха след като два враждуващи лагера се събраха в центъра на града.

Привърженици са били видени да чупят стъклата на коли, докато охраната на една от групите е стреляла във въздуха, преди важни фигури да бъдат евакуирани от мястото.

Не е обсъждана оставката на президента на Киргизстан

Не е обсъждана оставката на президента на Киргизстан

След като властите започнаха да хвърлят оставки на фона на протестите

Опозицията е разделена между 11 партии, които представляват кланови интереси в страна, която вече видя двама президенти, свалени от народни бунтове от 2005 г. насам.

Русия определи ситуацията в Киргизстан, който граничи с Китай и е домакин на руска военна база, като "бъркотия и хаос".

Кризата изпробва влиянието на Кремъл да оформя политиката в бившата му съветска сфера на влияние, в момент, когато между Армения и Азербайджан избухнаха сражения, а Беларус също беше погълнат от протести, коментира "Ройтерс".

След като принудиха правителството да подаде оставка и избирателната комисия да анулира резултатите от парламентарните избори в неделя, до момента опозиционните групи в Киргизстан не успяха да се договорят кой да ръководи временно правителство до произвеждане на нови избори.

Като цяло конфликтът след изборите в централноазиатската страна се подхранва от ожесточената конфронтация между бившите съюзници - президента Жеенбеков и неговия предшественик Алмазбек Атамбаев, неотдавна освободен от затвора от свои привърженици.

Русия: Киргизстан е в хаос и трябва да се стабилизира

Русия: Киргизстан е в хаос и трябва да се стабилизира

Москва е задължена с договор за сигурност да предотврати тотален срив в страната