Русия заяви в четвъртък, че Киргизстан е в хаос и Москва е задължена с договор за сигурност да предотврати тотален срив в страната, където съперничещи групи и политици претендират за власт в следизборни безредици, съобщава "Ройтерс".

Централноазиатската държава, където Русия има авиобаза, е обзета от нестабилност след парламентарните избори в неделя, за които правителствените критици и западните наблюдатели казаха, че са помрачени от купуването на гласове.

Протестиращи щурмуваха правителствени сгради във вторник и различни групи заявиха, че те поемат контрол. Парламентът не успя да събере кворум в рамките на една нощ, за да се договори кой да поеме поста от свалени министри, заявиха депутатите по-рано в четвъртък, удължавайки вакуума във властта.

"Ситуацията изглежда като бъркотия и хаос", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, позовавайки се на руските задължения по силата на договор за сигурност между двете страни, за да се избегне пълният колапс на правителството.

Песков също потвърди, че Александър Бортников, ръководител на руската служба за сигурност на ФСБ, е разговарял с новия изпълняващ длъжността ръководител на сигурността на Киргизстан Омурбек Суваналиев. Суваналиев, бивш заместник-шеф на Съвета за сигурност, пое поста, когато правителствените лидери бяха изтласкани от властта.

Комитетът, който той сега оглавява, излезе с изявление, в което се казва, че киргизките сили за сигурност няма да бъдат използвани като инструмент от никоя партия и настоява всички политически сили да преговарят и да възстановят върховенството на закона.

Суваналиев каза също пред руската агенция "Интерфакс", че Киргизстан засилва граничния контрол, за да гарантира сигурността. По-късно граничните служители уточниха, че им е бил даден списък на хората с невъзможност да напускат страната.

Размириците в Киргистан са третото огнище на нестабилност в бивша съветска републики тази година. В Беларус продължават масови протести и избухнаха боеве за етническия арменски анклав Нагорни Карабах в Азербайджан.

През 2014 г. Русия анексира Крим от друга бивша съветска република - Украйна, където тлее конфликт между Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти на изток.

В Киргизстан три опозиционни групи са предложили своите кандидати за временен министър-председател, фигура, която ще трябва да проведе повторно гласуване през следващите месеци.

В допълнение към Садир Жапаров и Тилек Токтогазиев, които вече изясниха амбициите си, Рискенди Момбеков заяви, че Омурбек Бабанов, който вече е ръководил кабинета, се е появил като претендент.

Но и самият парламент се раздели на две групи, които се събраха отделно пред главната ограбена правителствена сграда, каза Момбеков. Групата, която се срещна за нощ в хотел, включва само 40 народни представители, докато важни решения като определяне на кабинет изискват мнозинство от 61 гласа.

Друг депутат, Елвира Сурабалдиева, публикува видео от срещата онлайн, заявявайки, че не е приела предложение за импийчмънт на президента Сооронбай Жеенбеков.

Местонахождението на Жеенбеков остава неизвестно от вторник, въпреки че говорителят му каза пред Akipress, че е разговарял по телефона с новия председател на парламента Миктибек Абдилдаев и му е казал, че вижда собствената си мисия като възстановяване на върховенството на закона.

Централната банка на Киргизстан разреши на финансовите институции да отворят отново в четвъртък след закриването им във вторник, тъй като бизнес асоциациите предупредиха, че страната с 6,5 милиона може да се сблъска с недостиг на храна, ако банките и данъчните служби останат затворени и обществената безопасност не може да бъде гарантирана.

Изборите в неделя връчиха победата на две партии, една от които тясно свързана с Жеенбеков. Единадесет други партии отказаха да приемат резултатите и централната избирателна комисия ги анулира във вторник, след като стана ясно, че Жеенбеков губи властта си.

Един човек е убит, а повече от хиляда са потърсили медицинска помощ след избухването на безредиците, когато свободни формирования от жители на Бишкек, се сблъскаха с протестиращи и грабители.

Изпълняващият длъжността вътрешен министър Курсан Асанов, който пое поста тази седмица, след като участва в изборите като опозиционен кандидат, заяви, че полицията и формированията са успели да предотвратят масово ограбване в столицата.

Той обеща да спре всякакви опити за по-нататъшна дестабилизация на страната, където след етническо насилие загинаха стотици, при свалянето на президента Курманбек Бакиев през 2010 г. при поредния бунт.

Асанов също призова парламента да свика и изгради легитимен кабинет, описвайки настоящата ситуация като стабилна, но напрегната.

Армията и полицията в Киргизстан призоваха политиците да се разберат и да върнат законноста

Армията и полицията в Киргизстан призоваха политиците да се разберат и да върнат законноста

Силовите структури вземат под повишена защита "стратегически и други важни обекти"