Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е арестуван. Това съобщават световните осведомителни агенции, които цитират неговата политическа партия.

Привържениците на Атамбаев съобщиха в социалните мрежи по-рано през деня, че специални полицейски части са пристигнали в имението му в Кой Таш, на около 20 км от столицата Бишкек. Впоследствие неговата партия заяви, че Атамбаев е задържан.

"На 10 октомври 2020 г... ГНКБ заедно с вътрешното министерство на Киргизстан задържаха Атамбаев Алмазбек, Сагимбаев К. и Мусакеев Д. въз основа на заповед, издадена в рамките на наказателно дело, образувано за организиране на масови вълнения в град Бишкек", уточняват от партията в прессъобщение.

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

Опит за покушение срещу бившия президент на Киргизстан

По автомобила му е било стреляно с бойни патрони

Вчера Атамбаев и неговите привърженици пристигнаха на протестна демонстрация в центъра на Бишкек, но привържениците на опозиционния политик Садир Джапаров, чиято номинация за поста министър-председател на Киргизстан беше одобрена от парламента на страната на 6 октомври, не позволиха протестът да се проведе.

В момента, в който бившият президент започна да се оттегля от площада неизвестно лице изстреля няколко изстрела по автомобила на Атамбаев, като са използвани бойни патрони.

Неотдавна поддръжници на Атамбаев го освободиха от затвора, където той излежаваше присъда за корупция.

В понеделник в Киргизстан избухнаха големи протести. Ситуацията ескалира, след като опозиционни групи завзеха правителствени сгради в отговор, за да протестират срещу фалшифицираните парламентарни избори, резултатите от които впоследствие бяха отменени.

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

От днес до 21 октомври е наложен вечерен час