Кундуз Жолдубаева, съветник на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, обяви, че днес е направен опит за покушение срещу него в столицата Бишкек.

"След известно време ще има официално изявление", написа Жолдубаева във "Фейсбук".

По автомобила на Атамбаев е било стреляно с бойни патрони, като политикът не е пострадал, добави тя. По-късно Атамбаев каза, че е знаел за подготвящо се нападение.

В понеделник в Киргизстан избухнаха масови протести, като хората са несъгласни с резултатите от парламентарните избори, проведени на 4 октомври. След сблъсъци със силите за сигурност протестиращите завзеха сградата на парламента, в която се помещава президентската администрация. Те освободиха и бившия държавен глава Атамбаев от следствения арест.

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

Президентът на Киргизстан обяви извънредно положение

От днес до 21 октомври е наложен вечерен час

Киргизкият премиер Кубатбек Боронов подаде оставка. Президентът Сооронбай Жеенбеков, по думите на неговия прессекретар, е в Бишкек и "контролира ситуацията". Той многократно е призовавал опозицията към диалог, но досега не е имало официални преговори.

Лидерите на опозиционните партии създадоха координационен съвет за управление на страната и номинираха за премиер Садир Жапаров, опозиционер, освободен от затвора. На 6 октомври парламентът на извънредно заседание одобри кандидатурата му. Редица опозиционери не се съгласиха с това назначение, създадоха свой собствен координационен съвет и възнамеряват да изберат свой министър-председател. Те поискаха и импийчмънт на президента и разпускане на парламента.

Русия: Киргизстан е в хаос и трябва да се стабилизира

Русия: Киргизстан е в хаос и трябва да се стабилизира

Москва е задължена с договор за сигурност да предотврати тотален срив в страната