Киргизстан поиска водения от Русия блок за сигурност (ОДКС) да разположи миротворци по границата на страната с Таджикистан, за да гарантира спазването на примирието между двете бивши съветски страни от Централна Азия. Това заяви високопоставен киргизки служител, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 100 души бяха убити през миналия месец при боеве с използване на танкове, самолети и ракетна артилерия на спорен участък от границата.

Въпреки че прекратяването на огъня, договорено на 16 септември, граничната служба на Таджикистан обвини Киргизстан в сряда, че е приближил повече военна техника до границата и е изградил укрепления със "злонамерени планове".

Таджикистан обвини Киргизстан, че крие военна техника край границата

Таджикистан обвини Киргизстан, че крие военна техника край границата

Напрежението остава високо

Министърът на отбраната на Киргизстан Бактибек Бекболотов посочи, че е поискал от Организацията на Договора за колективна сигурност, постсъветски орган за сигурност, да разположи "малък" брой войски в спорните гранични райони. Той добави, че мир няма да има докато между двете страни не застане арбитър.

И Киргизстан, и Таджикистан поддържат тесни връзки с Москва и разполагат с руски военни бази.

Припомняме, че напрежението между двете бивши съветски републики ескалира през септември след престрелка между граничари.

Таджикистан и Киргизстан направиха нов опит за примирие

Таджикистан и Киргизстан направиха нов опит за примирие

След дни на въоръжени сблъсъци по границата