Председателят на Държавния комитет за национална сигурност (GKNB) на Таджикистан Саймумин Ятимов и Киргизстан Камчибек Ташиев проведоха среща, след която се договориха за изтегляне на военните сили от границата. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на председателя на Согдийската област на Таджикистан, цитирани от ТАСС.

Подписан е протокол, според който допълнителните военни сили и военна техника ще бъдат върнати на постоянното им местонахождение и безопасността на жителите ще бъдат осигурени. Уточнява се, че срещата се е състояла на граничния контролно-пропускателен пункт Гулистон, по време на която ръководителите на силовите ведомства са обсъдили въпроси за осигуряване на стабилност в граничните райони на Таджикистан и Киргизстан.

Таджикистан и Киргизстан отново заговориха за мир

Таджикистан и Киргизстан отново заговориха за мир

Напрежението по границата обаче не стихва

Според пресслужбата страните са подчертали необходимостта от задължително спазване на примирието. "Въпросите за гарантиране на сигурността на гражданите на граничните райони трябва да бъдат в центъра на специално внимание, а съществуващите проблеми трябва да бъдат решени чрез преговори", се казва в доклада.

Припомняме, че ситуацията на границата между Киргизстан и Таджикистан ескалира на 14 септември. Въоръжените сблъсъците между граничните служители на двете страни бяха подновени рано сутринта в петък и се водеха по периметъра на общата граница.

В петък президентите на Киргизстан Садир Джапаров и Таджикистан Емомали Рахмон проведоха разговори в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, като се договориха за прекратяване на огъня.

По-късно ръководителите на граничните ведомства на двете страни се договориха да координират действията за недопускане на провокации и престрелки на границата. Въпреки това, според Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан, киргизстанската страна многократно е нарушила постигнатите споразумения и е открила огън на територията на Таджикистан, включително по населени места.

59 загинали и 144 ранени след дни на сблъсъци на киргизко-таджикската граница

59 загинали и 144 ранени след дни на сблъсъци на киргизко-таджикската граница

Двете страни се обвиняват в нарушения на постигнатото споразумение

Според Министерството на външните работи на републиката в резултат на обстрела са убити 41 граждани на Таджикистан, а повече от 20 са ранени.