Китай откри най-голямото си въздушно шоу с демонстрация на авиационните си възможности и амбиции, разкривайки модел на самолет в реални размери, който се развива с Русия и демонстрира своя стелт изтребител J-20, съобщава "Ройтерс".

Въздушното шоу, което се провежда в крайбрежния град Жухай от 6 до 11 ноември е традиционно събитие, в което Пекин парадира с нарастващата си авиационна мощ. Този път обаче то се провежда на фона на търговска война между САЩ и Китай.

Китай се превърна в ключов пазар за чуждестранни авиокомпании, които правят сделки благодарение на засиленото търсене на пътувания, но търговските отношения с други страни са и на фона на амбициите, Китай да развива собствени водещи отрасли като авиацията.

Сред проектите, които попадат в тази категория, е големият пътнически самолет CR929, който съвместна разработка от търговската авиационна корпорация на Китай и руската обединена въздухоплавателна корпорация и се надява в крайна сметка да се конкурира с Бойнг 787  и с Еъбъс A350.

Най-големият в света самолет-амфибия с първо излитане от вода

Най-големият в света самолет-амфибия с първо излитане от вода

Очаква се до 2022 г. да започнат търговски доставки на машината

"Нашата програма постига напредък и е по график. Понастоящем е в предварителната фаза на проектиране и ние също сме във фаза на избор на доставчик и оборудване, който ще завърши до края на 2019 г.", коментира шефът на руската корпорация.

Стотици зрители и мениджъри в авиационната индустрия станаха свидетели на  демонстрация на три от китайските изтребители Chengdu J-20, които дебютираха в шоуто преди две години.

Китай представи дългоочаквания си стелт изтребител

Китай представи дългоочаквания си стелт изтребител

Оприличиха новия изтребител с американския изтребител Ф-22 Raptor

Китай пусна J20 в експлоатация миналата година и според експерти е част от плана на Пекин за намаляване на несъответствието с военните технологии на Съединените щати и F-35.

"Ще видим повече от J-20 тази година и следователно посланието е, че този самолет е в по-голям обем на служба в китайската армия", коментира наблюдател на Китай Брадли Перет.