Министърът на външните работи на Китай заяви пред израелските и палестинските си колеги, че страната му е готова да съдейства за улесняване на мирните преговори, съобщи държавната медия "Синхуа" във вторник.

Отделните телефонни разговори между външния министър Цин Ган и израелския и палестинския първи дипломат се провеждат на фона на неотдавнашните стъпки на Пекин да се позиционира като регионален посредник.

Цин насърчи "стъпките за възобновяване на мирните преговори" и заяви, че "Китай е готов да осигури удобство за това" в телефонния разговор с израелския външен министър Ели Коен в понеделник, съобщи Синхуа в резюме.

И Цин е казал на палестинския външен министър Рияд ал-Малики, че Пекин подкрепя възобновяването на преговорите възможно най-скоро, според обобщението на Синхуа.

И в двата разговора Цин е подчертал стремежа на Китай за провеждане на мирни преговори въз основа на прилагането на "решение за две държави", посочи "Синхуа".

В последно време Китай е в дипломатическа офанзива, като през март посредничи за възстановяването на връзките между Иран и Саудитска Арабия - съперници в регион, в който САЩ от десетилетия са основният дипломатически фактор.

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Въоръжени полицаи в екипировка за борба с масовите безредици нахлуха

Израелско-палестинските мирни преговори са в застой от 2014 г. насам, припомня АФП.