Китай дари комплекс от президентски сгради във Вануату, докато Австралия и Нова Зеландия откриха летище на стойност 55 милиона австралийски долара в съседните Соломонови острови, на фона на конкуренция за влияние в региона на тихоокеанските острови, предава "Ройтерс".

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс пристигна на Соломоновите острови във вторник, за да предаде комлекс на летище на стойност 55 милиона австралийски долара (36,55 милиона долара) в Западната провинция, финансирано от Нова Зеландия и Австралия.

Министър-председателят на Соломоновите острови Йеремия Манеле, също присъстващ на церемонията, се очаква скоро да пътува до Китай, след като посети Австралия миналата седмица при първото си задгранично посещение в тази роля.

Манеле каза пред медиите след завръщането си на Соломоновите острови в събота, че Соломоновите острови са поискали от Австралия да финансира набирането на кадри за местната полиция през следващото десетилетие, така че нацията да може да се "грижи за себе си" във вътрешната сигурност.

Соломоновите острови имат връзки в областта на сигурността с Китай и Австралия, въпреки че новото правителство, избрано през април, преразглежда своите мерки за сигурност, каза Манеле.

В понеделник Ху Чунхуа, заместник-председателят на Националния комитет на Китайския народен политически консултативен съвет (CCPPCC), взе участие в церемония във Вануату в понеделник за предаване на президентски офис и сгради на министерството на финансите и външните работи, построени от Китай в столицата на Вануату Порт Вила 

Австралия дари лодка на полицейските сили на Вануату, която пристигна в Порт Вила тази седмица, се казва в изявление на Върховната комисия на Австралия.

Китай е най-големият външен кредитор на Вануату след десетилетие изграждане на инфраструктура, докато Австралия е най-големият донор на помощ.

Ху също посети най-голямата тихоокеанска островна нация, Папуа Нова Гвинея, която има връзки в областта на отбраната със Съединените щати, миналата седмица.

"Китай се ангажира да развива приятелско сътрудничество с тихоокеанските островни държави, включително Вануату и Соломоновите острови", каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата в Пекин във вторник.

Китай ще гради мостове в световната икономика

Китай ще гради мостове в световната икономика

Да не повдигаме желязната завеса на конфронтацията, а да проправим пътя на сътрудничеството, призова Си Дзинпин