Китай и Индия обявиха, че са се договорили да деескалират подновеното напрежение по спорната си хималайска граница и да предприемат стъпки за възстановяване на "мира и спокойствието" след дипломатическа среща на високо равнище в Москва, съобщава "Ройтерс".

Китайският външен министър Ван И и индийският му колега Субрахманям Джайшанкар се срещнаха в Москва и постигнаха консенсус в пет точки, включително споразумения, че текущото положение на границата не е в техен интерес и че войските от двете страни трябва бързо да бъдат изтеглени и да намалят напрежението, посочват двете държави в съвместно изявление.

Индия изпрати сигнал на Китай с приемане на въоръжение на изтребители "Рафал"

Индия изпрати сигнал на Китай с приемане на въоръжение на изтребители "Рафал"

Въвеждането на "Рафал" е силно послание към света

Консенсусът, постигнат в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), беше постигнат след сблъсък в пограничната зона в западните Хималаи по-рано тази седмица.

Акциите на фирми от военната индустрия паднаха в Китай тази сутрин след новината, като Индексът на националната отбранителна промишленост спадна с 1,2% и върви към най-стръмния си седмичен спад от 12 октомври 2018 г.

Китай и Индия се обвиниха взаимно, че са стреляли във въздуха по време на конфронтацията, нарушавайки дългогодишната договорка да не се използва огнестрелно оръжие на чувствителната граница.

Китай и Индия се обвиняват взаимно за първо използване на огнестрелни оръжия от 45 години

Китай и Индия се обвиняват взаимно за първо използване на огнестрелни оръжия от 45 години

Нарушение на споразумение, забраняващо използването им

Ван И е казал на Джайшанкар по време на срещата, че "наложително е незабавно да се спрат провокации като стрелба и други опасни действия, които нарушават поетите от двете страни ангажименти", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Ван също така е настоял пред Джайшанкар, че всички военнослужещи и техника, които са нарушили границата, трябва да бъдат преместени и че пограничните войски от двете страни "трябва бързо да бъдат изтеглени", за да се деескалира ситуацията.

Коментарите контрастират с неотдавнашното демонстриране на сила от страна на китайската армия. Китайският англоезичен вестник Global Times, влиятелен таблоид, публикуван от официозния вестник на управляващата Комунистическа партия в Китай, съобщи в сряда, че Народната освободителна армия премества войници, бомбардировачи и бронирани превозни средства към границата.

Китай обвини Индия за напрежението по границата им

Китай обвини Индия за напрежението по границата им

Пекин предупреждава, че армията му е готова да защити суверенитета на страната

Китайските държавни медии наскоро съобщиха и за десантни учения на парашутисти от Народната освободителна армия в Тибет.

Global Times пише в статия, публикувана късно вчера, че всякакви преговори с Индия трябва да бъдат съчетани с "готовност за война".

"Китайската страна трябва да бъде напълно готова да предприеме военни действия, след като дипломатическият ангажимент не успее, а нейните фронтови войски трябва да могат да реагират при извънредни ситуации и да бъдат готови да се бият по всяко време", пише вестникът.

"Индия има необичайно самочувствие в конфронтацията с Китай. Тя няма достатъчно сила. Ако Индия е отвлечена от екстремни националистически сили и продължи да следва радикалната си политика към Китай, тя ще плати висока цена", се изтъква още в статията.