Министърът на отбраната на Индия официално приветства приемането на въоръжение на първата партида от нови френски изтребители "Рафал" като "силно послание" към съперниците на азиатската държава на фона на ескалиралия граничен спор с Китай, информира АФП.

Изтребители "Рафал" излетяха от Франция за Индия

Изтребители "Рафал" излетяха от Франция за Индия

Споразумението е на стойност около 9,4 милиарда долара

Първите пет от поръчката за закупуване на 36 изтребителя "Рафал" за 9,4 милиарда долара влязоха на въоръжение след церемония в Амбала, Северна Индия.

"Въвеждането на "Рафал" е силно послание към света и особено към тези, които оспорват суверенитета на Индия", написа в "Туитър" военният министър Раджнат Сингх, но не спомена директно Китай.

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли

Страната ни няма да предприеме действия, които биха нарушили мира. Очакваме същото от нашите съседи, подчерта министърът.

През тази седмица за първи път от 45 г. бяха произведени изстрели на хималайската граница с Китай. През юни  индийски и китайски граничари се биха с камъни и пръчки. 20 индийци загинаха.

Външните министри на Индия и Китай ще се срещнат в Москва по-късно днес в опит за намаляване на напрежението между двете най-многолюдни държави в света.

Според индийски експерт по външна и военна политика новите френски изтребители са "морална инжекция за отбранителните сили на страната". Но той подчерта, че "ако сте Китай, вие няма да вземете няколко "Рафал" на сериозно. Няколко самолета не могат да съборят военна сила като Китай".