Посланикът на Китай в Мианмар проведе срещи с висши служители в страната относно стабилността на общата им граница. Това съобщава "Ройтерс" като цитира мианмарските медии.

Североизточните региони на Мианмар на границата с Китай бяха разтърсени през последния месец от бунтовническа офанзива на етнически малцинства срещу силите на военното правителство на Мианмар.

По това време Китай и Мианмар започнаха акции в региона срещу групи, които управляват центрове за интернет измами, които според Китай са измамили много от гражданите на страните. Като част от тази кампания Мианмар предаде на Пекин десетки хиляди заподозрени по случая този месец.

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко съобщения за убити китайски граждани при сблъсъците в района.

Вчера китайският посланик Чен Хай се срещна с назначения от военните министър на външните работи на Мианмар Тан Све и военни служители в столицата на страната Найпитау, съобщиха държавните медии и китайското посолство.

Те обсъдиха "двустранните отношения, продължаващото изпълнение на взаимноизгодни двустранни проекти" и "сътрудничеството в областта на мира и стабилността и върховенството на закона по граничните райони", съобщи държавният вестник Global New Light of Myanmar. Китайското посолство не даде подробности.

Китай подкрепя армията на Мианмар, откакто тя свали правителството с преврат през 2021 г., но китайските власти от години поддържат сложни трансгранични отношения с фракции в североизточната част от страната, често извън контрола на централното правителство.

Президентът на Мианмар предрече разпадане на страната заради граничното насилие

Президентът на Мианмар предрече разпадане на страната заради граничното насилие

Страната ще бъде разделена на различни части, ако управляващата военна хунта не се справи

Властите на Мианмар отдавна подозират Китай в намеса и в подкрепа на някои милиционерски фракции.

През уикенда десетки протестиращи се събраха пред китайското посолство в град Янгон с транспаранти и плакати, критикуващи Пекин. "Молим китайското правителство да не подкрепя северните терористични групи", гласеше един от техните плакати. Властите не предприеха забележими действия, за да разчистят протестиращите, съобщават медиите.

Говорителят на хунтата Зау Мин Тун по-късно заяви, че протестиращите се противопоставят на бунтовниците. Той не спомена техния призив към Китай да не подкрепя бунтовниците, но обвини западните медии, че се опитват да разрушат отношенията на Мианмар с Китай.

Китай призова за мир и стабилност в Мианмар.

Евакуират стотици тайландци от Мианмар през Китай на фона на тежки боеве

Евакуират стотици тайландци от Мианмар през Китай на фона на тежки боеве

Конфликтът между военното правителство и бунтовническите групировки в страната продължават