Пекин и Манагуа решиха да възобновят дипломатическите отношения, след като никарагуанското външно министерство обяви прекъсването на дипломатическите отношения с Тайван. Това съобщи в петък Китайската централна телевизия.

"Китай и Никарагуа възобновяват дипломатическите отношения", съобщи държавната медия.

В Тиендзин представители на двете страни подписаха съвместно комюнике "За възобновяването на дипломатическите отношения между Китайската народна република и Република Никарагуа".

Четвърти мандат за президента на Никарагуа, САЩ плашат със санкции

Четвърти мандат за президента на Никарагуа, САЩ плашат със санкции

Даниел Ортега печели около 76% от гласовете

Никарагуанското външно министерство заяви в четвъртък, че републиката прекъсва дипломатическите отношения с Тайван и признава властите на КНР като единствен законен представител на Китай.

По време на първия мандат на президентството (1985-1990) на лидера на Никарагуа Даниел Ортега, Манагуа вече се отказа от официалните отношения с Тайпе в полза на Пекин. С идването на власт на следващия президент Виолета де Чаморо обаче страната ги възстанови.

Тайван обяви, че прекъсва хуманитарните си програми за подкрепа на Никарагуа. Държавният департамент на САЩ пък разкритикува решението на централно-американската република да възобнови отношенията си с Тайван, отбеляза АП.

Тайван е управляван от собствената си администрация от 1949 г., когато остатъците от силите на Чан Кайши (1887-1975) избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай.

Оттогава Тайван е запазил знамето и някои други атрибути на Република Китай, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята острова за една от провинциите на Китай.