Президентът на Никарагуа Даниел Ортега спечели четвърти пореден мандат, показаха резултатите, след като той хвърли в затвора политически противници преди гласуване, което предизвика заплахи за санкции от САЩ и международни призиви за свободни избори, информира "Ройтерс".

Върховният избирателен съвет на Никарагуа обяви, че при преброяване на почти всички бюлетини, предварителните резултати показват, че сандинисткият алианс на Ортега печели с около 76% от гласовете.

В месеците преди изборите в неделя западните и много латиноамерикански държави изразиха дълбока загриженост относно честността на вота, след като Ортега задържа противници и бизнес лидери и криминализира несъгласието.

На наблюдателите на изборите от Европейския съюз и Организацията на американските държави не беше позволено да контролират процеса, а на журналисти беше забранено да влизат в Никарагуа.

В Никарагуа задържаха директор на опозиционен вестник

В Никарагуа задържаха директор на опозиционен вестник

Хуан Чаморо е обвинен в пране на пари

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че страната му ще работи с други демократични правителства и е готова да използва редица инструменти, включително възможни санкции, визови ограничения и координирани действия срещу онези, които са били съучастници в подкрепата на "недемократичните действия" на правителството на Никарагуа.

Демократи в Конгреса на САЩ настояха президентът Джо Байдън да подкрепи т. нар. Renacer Act, който има за цел да засили натиска върху Ортега и да преследва по-голямо регионално сътрудничество за насърчаване на демократичните институции.

Изявление на всички 27 страни членки на ЕС обвини Ортега в "систематично лишаване от свобода, тормоз и сплашване" на опоненти, журналисти и активисти.

Изборите "завършват превръщането на Никарагуа в автократичен режим", отбеляза ЕС. Канада, Чили, Коста Рика, Испания и Великобритания призоваха задържаните лидери на опозицията да бъдат освободени.

"Изборите не бяха нито свободни, нито честни, нито състезателни", подчерта Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания.

Никарагуа освобождава политически затворници след обвинения за човешките права

Никарагуа освобождава политически затворници след обвинения за човешките права

Уличните протести избухнаха през април 2018 г., когато президентът Даниел Ортега

В реч, продължила повече от час вчера вечерта, Ортега отвърна срещу САЩ и Европа, определяйки ги като "янки империалисти".

"Те искаха да бъдат начело на Върховния избирателен съвет... да преброяват гласовете на никарагуанците", настоя Ортега, обръщайки се към поддръжниците си от Площада на Революцията в Манагуа. "Това няма да се повтори в Никарагуа. Никога повече, никога повече", увери той. 

За хвърлените в затвора свои противници Ортега отсече: "Те не са никарагуанци, нямат родина."

Куба, Венецуела и Русия предложиха подкрепата си на Ортега.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че призивите на САЩ към страните да не признават резултата били "неприемливи".

САЩ призовава Западното полукълбо да наложи санкции на Никарагуа

САЩ призовава Западното полукълбо да наложи санкции на Никарагуа

И няма да си затваря очите за нарушения на правата на човека в Куба

Министерството на външните работи на Аржентина коментира, че е разтревожено за ареста на опозиционни лидери, но посочи, че запазвало дипломатическата си традиция за "ненамеса във вътрешните работи на други държави".

Външното министерство на Мексико заяви, че нямало да коментира изборите, докато не бъдат публикувани официалните резултати. Мексико поддържаше критичен възглед за хвърлянето в затвора на опоненти от Ортега, но подкрепяло ненамеса в делата на Никарагуа, каза мексиканско официално лице, пожелало анонимност.

Победата на Ортега консолидира все по-репресивния политически модел, който той изгради през последните години заедно със съпругата си, вицепрезидентът Росарио Мурило.

Бивш бунтовник марксист, който помогна за свалянето на дясната диктатура на семейство Сомоса в края на 1970-те години, Ортега твърди, че защитава Никарагуа от безскрупулни противници, които искат да го свалят с помощта на чужди сили. Правителството му прие поредица от закони, които улесняват преследването на противници за престъпления като "предателство на родината".

Само на петима малко известни кандидати от предимно малки партии, съюзници на сандинистите на Ортега, им беше разрешено да се кандидатират в изборите срещу него.