САЩ призовава своите съседи и съюзници в Западното полукълбо да следват техния пример и да наложат санкции срещу Никарагуа. Това коментира Кимбърли Бриър, помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо, по време на реч на срещата на върха Конкордия в Богота, съобщава ТАСС.

"Вече наложихме допълнителни санкции на Никарагуа. Призоваваме нашите съседи да последват този пример", обяснява тя.

Дипломатът допълва, че администрацията на президента Доналд Тръмп "няма да си затваря очите за нарушения на правата на човека в Куба".

Бриър потвърждава, че "политиката на санкции срещу Хавана ще продължат".

САЩ и Бразилия бистрят как да сменят режимите във Венецуела, Куба и Никарагуа

САЩ и Бразилия бистрят как да сменят режимите във Венецуела, Куба и Никарагуа

Помпео и новият външен министър на Бразилия Ернесто Араужо обмислят да задълбочат сътрудничеството

През април, Вашингтон наложи санкции на ръководителя на агенцията за насърчаване на инвестициите в Никарагуа, Лауреано Ортега, син на президента на страната Даниел Ортега, и банката на Никарагуа BanCorp (Banco Corporativo SA).

През ноември 2018 г. Министерството на финансите на САЩ обяви въвеждането на санкции срещу съпругата на държавния глава, Росарио Мурило, който заема длъжността заместник-председател на републиката, както и съветника по националната сигурност на Ортега, Нестор Монкада Лау.

От средата на април 2018 г. Никарагуа е разтърсвана от антиправителствени демонстрации, провокирани от реформа в системата за социално осигуряване.

ЕС се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба

ЕС се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба

Европейската комисия напомни на администрацията на САЩ

Скоро след началото на демонстрациите, придружени от насилие и жертви, президентът Ортега обяви премахването на нововъведенията, но това не доведе до бърза нормализация на ситуацията.

Докладът на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, публикуван в края на август същата година, показва, че около 300 души са станали жертви на насилието в страната, а други 2000 са ранени.

През май 2018 г. в Никарагуа започна диалог, насочен към установяване на мир, като католическа църква действаше като посредник.

Процесът на преговори е прекъсван и възобновяван нееднократно, но към момента няма резултат.

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай и Русия подкрепят отворена световна икономика

Китай призовава САЩ да се върне към договора ИНФ и застава с Русия срещу политическите лъжи и в защита на света