Външният министър на Китай Ван И проведе разговори на високо ниво с високопоставен представител на Северна Корея в Пекин днес, съобщава "Ройтерс".

Срещата им съвпадна с изстрелването от страна на Пхенян на ракета, способна да достигне всяка точка на Съединените щати.

Китай винаги гледа на отношенията си със Северна Корея от стратегическа и дългосрочна перспектива, заяви Ван И по време на разговора си със севернокорейския заместник-министър на външните работи Пак Мьон-хо.

Пекин има желание да засили двупосочната комуникация и координация, като същевременно задълбочи обмена и сътрудничеството, добави той.

Южна Корея заплаши КНДР с "ад на разрушение"

Южна Корея заплаши КНДР с "ад на разрушение"

Ако Северът предприеме безразсъдни действия, които вредят на мира

Китайското външно министерство посочва, че Ван и Пак са обменили мнения по въпроси от "общ интерес", без да дава повече подробности.

Северна Корея официално е единственият съюзник на Китай. Двете страни са обвързани от договор, подписан през 1961 г., съгласно който трябва да предприемат всички необходими мерки, включително военна помощ, за да си помогнат взаимно в случай на нападение или опит за нападение от трета страна.

Изстрелването на ракета от Северна Корея по-рано днес дойде след тест на балистична ракета с малък обсег снощи.

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

Съветниците по национална сигурност на трите страни се срещат в Сеул

Пхенян осъди Съединените щати за организирането на "подготовка за ядрена война", включително акостирането на американска ядрена подводница в Южна Корея вчера. 

Всяка дейност на Северна Корея с балистични ракети е забранена от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Пхенян ги защитава като свое суверенно право на самоотбрана.

Северна Корея ще продължи да укрепва многостранните връзки с Китай, за да "защити общите интереси" и да "поддържа регионалния мир и стабилност", отбеляза на свой ред Пак на срещата.

Северна Корея издига дружбата си с Китай до "нови висоти"

Северна Корея издига дружбата си с Китай до "нови висоти"

Ким Чен-ун се срещна с китайската делегация в Пхенян

Пак пристигна в Пекин миналата седмица на рядко официално посещение преди 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, която ще се навърши през следващата година.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че въпросът с Корейския полуостров е сложен и призова всички заинтересовани страни да започнат диалог за разрешаване на проблемите си.

"Опитите за решаване на проблема чрез военно възпиране и натиск няма да проработят", подчерта Ван Уенбин на редовна пресконференция. "Те само ще имат обратен ефект и допълнително ще засилят противоречията и напрежението".