Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с китайската делегация, която посети Пхенян по повод 70-ата годишнина от края на Корейската война, съобщава "Ройтерс".

На срещата той даде заявка да развие отношенията между двете страни до "нови висоти".

Вчера Ким беше домакин на прием за китайски официални лица, водени от члена на Политбюрото на Комунистическата партия Ли Хонгжун. Китайската делегация беше първата, посетила изолираната страна след пандемията от COVID-19.

"По време на разговора беше препотвърдена позицията на партиите и правителствата на двете страни да се справят със сложната международна ситуация по собствена инициатива и устойчиво да развиват приятелството и другарското сътрудничество на ново високо ниво", съобщи държавната севернокорейска информационна агенция.

Ким Чен Ун, Шойгу и Ли Хонгжун посрещнаха военния парад на Северна Корея

Ким Чен Ун, Шойгу и Ли Хонгжун посрещнаха военния парад на Северна Корея

По време на разговори се очерта общо разбиране между представителите на трите страни

Срещата се състоя ден, след като китайски и руски официални лица застанаха рамо до рамо с Ким на военен парад в столицата Пхенян и им бяха представени най-новите севернокорейски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, както и бойни дронове.

Русия и Китай се противопоставиха на ръководените от САЩ усилия за налагане на повече санкции на Северна Корея заради програмата ѝ за разработване на балистични ракети през последните години и посочиха ученията на САЩ в региона като причина за повишаване на напрежението.

Междувременно военноморските сили на САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения за борба с подводници във водите край южния корейски остров Джеджу. Това бе поредното от множество военни учения на съюзниците в отговор на ​​севернокорейските "провокации".

Сеул съобщи, че учението, включващо американската ядрена подводница "Анаполис", която пристигна в Южна Корея по-рано тази седмица, се проведе с цел по-добро противопоставяне на развиващите се ракетни заплахи от страна на Северна Корея.

Делегации от Русия и Китай отиват в Северна Корея по случай годишнина от Корейската война

Делегации от Русия и Китай отиват в Северна Корея по случай годишнина от Корейската война

Северна Корея готви голям военен парад за 27 юни