Китай и Виетнам подписаха 14 документа, свързани с редица въпроси - от трансграничните железопътни линии до износа на крокодили, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като китайският президент Си Дзинпин се срещна с новия лидер на Виетнам То Лам в Пекин.

Визита на Лам в китайската столица е първата зад граница от идването му на власт и показва желанието между двете комунистически страни да заздравят връзките си предвид нарастващите търговия и инвестиции, въпреки случайните сблъсъци относно границите в Южнокитайско море.

"Китай винаги е считал Виетнам за приоритет в своята съседска дипломация и подкрепя страната в придържането към ръководството на партията, поемането на социалистическия път, подходящ за неговите национални условия, и задълбочаването на каузата на реформите и социалистическата модернизация", заяви Си на срещата.

"Вярвам, че нашият път ще се разширява, докато вървим напред", изтъкна китайският лидер и подчерта установяването на добри работни отношения и лично приятелство с Лам.

Лам описа двустранните връзки като "основен приоритет във външната политика на Виетнам" и нарече пътуването си до Китай "потвърждение на партията и виетнамското правителство, че ценят отношенията с Китай".

Президентът на Виетнам застана начело на комунистическата партия

Президентът на Виетнам застана начело на комунистическата партия

Не е ясно дали ще може да съчетава двете висши държавни длъжности

След това двете страни подписаха документи за планиране и проучвания за осъществимост за стандартизирани железопътни маршрути, което изглежда като нова стъпка към надграждането на трансграничните железопътни връзки, след като предварителните споразумения по въпроса бяха подписани през декември по време на държавното посещение на Си в Ханой.

В дълга съвместна декларация през декември двете страни заявиха, че ще работят за трансгранична железопътна свързаност, като посочиха три железопътни проекта. Те включват един, който свързва планинския град Лао Кай в северозападната част на Виетнам с пристанищния град Хайфонг и потенциален такъв, който свързва китайския Шънджън с Хайфонг.

Виетнамски служители уточниха, че железопътните връзки ще бъдат на първо място в дневния ред при срещата на двамата лидери.

Двете страни са свързани с две железопътни линии от Южен Китай до северния индустриален център на Виетнам - столицата Ханой, но виетнамската инфраструктура датира от френската колонизация и има различно междурелсие от китайската високоскоростна железница. Това принуждава пътниците и стоките да сменят влаковете на граница.

Модернизирането на виетнамската страна на железниците може да стимулира търговията и инвестициите, тъй като все повече китайски производители изнасят някои експортно ориентирани операции във Виетнам на фона на търговското напрежение между Китай и Съединените щати.

ЕС надгражда отношенията си с Виетнам

ЕС надгражда отношенията си с Виетнам

Блокът може да помогне на Виетнам да повиши способностите си за морска сигурност и киберсигурност

Други подписани документи обхващат сътрудничеството между централните банки, медиите, здравеопазването и карантината и инспекцията на кокосови орехи, крокодили и дуриан.

След подписването Си и Лам продължиха разговорите по важни въпроси от общ интерес на чай в "сърдечна и приятелска атмосфера", съобщи "Синхуа".

Лам пристигна в провинция Гуанджоу в Южен Китай вчера за тридневно посещение, което ще включва срещи с китайския премиер Ли Цян и други китайски високопоставени служители.

Китай и Виетнам изградиха дипломатически връзки през 1950 г. и създадоха всеобхватно стратегическо партньорство за сътрудничество през 2008 г., което беше съвместно укрепено пет години по-късно, така че да обхване повече споделени международни и регионални въпроси, които предизвикват загриженост.

Китай и Виетнам сключиха споразумения в различни области

Китай и Виетнам сключиха споразумения в различни области

Заявка за по-активно сътрудничество между двете страни, управлявани от комунисти