Китай ще изисква от всички доставчици на мобилни приложения в страната да подават информация за бизнеса си пред правителството, съобщиха от министерството на информацията, отбелязвайки последните усилия на Пекин да държи индустрията на тясна каишка, предава "Ройтерс".

Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT) заяви късно във вторник, че приложенията без подходяща декларация ще бъдат наказвани след гратисния период, който ще приключи през март следващата година, ход, който според експерти потенциално би ограничил броя на приложенията и би ударил малките разработчици.

Решението идва след като САЩ обяви ограничения на китайските инвестиции в технологичният сектор, обявивайки че те имат за цел да попречат на американския капитал и опит да помогнат за разработването на технологии, които биха могли да подкрепят военната модернизация на Китай и да застрашат националната сигурност на САЩ.

Ю Юнтинг, адвокат от базираната в Шанхай DeBund Law Offices, каза, че заповедта на практика изисква одобрения от министерството. Новото правило е насочено основно към борба с онлайн измамите, но ще засегне всички приложения в Китай, каза той.

Рич Бишоп, съосновател на фирмата за публикуване на приложения AppInChina, каза, че новото правило вероятно ще засегне и базирани в чужбина разработчици, които са били в състояние лесно да публикуват своите приложения чрез App Store на Apple, без да показват каквато и да е документация на китайците правителство.

Бишоп каза, че за да се съобразят с новите правила, разработчиците на приложения вече трябва или да имат компания в Китай, или да работят с местен издател.

Apple не отговори веднага на искане за коментар.

Производителят на iPhone изтегли над сто приложения с изкуствен интелект (AI) от своя App Store миналата седмица, за да се съобрази с разпоредбите, след като Китай въведе нов лицензионен режим за генеративни AI приложения за страната.

В съобщението на министерството се казва също, че субектите, "ангажирани с интернет информационни услуги чрез приложения в области като новини, издателство, образование, филми и телевизия и религия, също трябва да представят съответните документи".

Изискването може да повлияе на наличността на популярни приложения за социални медии като X, Facebook и Instagram. Използването на такива приложения не е разрешено в Китай, но те все още могат да бъдат изтеглени от магазините за приложения, което позволява на китайците да ги използват, когато пътуват в чужбина.

Китай вече изисква мобилните игри да получават лицензи, преди да стартират в страната, а през 2020 г. изчисти десетки хиляди нелицензирани игри от различни магазини за приложения.

WeChat, най-популярната онлайн социална платформа в Китай, заяви в сряда, че мини приложенията, приложения, които могат да се отварят в WeChat, също трябва да следват новите правила.

Компанията каза, че новите приложения трябва да завършат картотеката преди стартиране, започвайки от септември, докато излизащите мини приложения имат срок до края на март.

Белият дом ограничава американските инвестиции в Китай

Белият дом ограничава американските инвестиции в Китай

Ще бъдат засегнати инвестициите в полупроводници, квантови изчисления и изкуствен интелект