Китай използва допълнително наблюдение и ограничения, привидно наложени заради COVID-19 пандемията, за да блокира работата на чуждестранни репортери, които вече изпитват затруднения със заплахи за задържане и наказателни визови ограничения. Това съобщи медийна група, цитирана от "Франс прес".

Докато страната до голяма степен овладя епидемията от коронавируса, след като тя се появи в края на 2019 г., Пекин се впусна да рекламира официален разказ за героизъм и успех в ранното си справяне с пандемията.

"Докато китайската пропагандна машина се бореше да си възвърне контрола върху разказа около тази катастрофа в здравеопазването, чуждестранните медии многократно бяха възпрепятствани в опитите си да отразят пандемията", казват в ежегодния си доклад от клуба на чуждестранните кореспонденти в Китай (FCCC), който се базира на проучване на 150 от 220 членове.

Канада обвини Китай в геноцид

Канада обвини Китай в геноцид

Отношението на Китай към уйгурите граничи с геноцид

"Китай използва пандемията като още един начин да контролира журналистите", изтъкват чуждестранните кореспонденти.

Строгите COVID-19 мерки редовно се използват за блокиране или сплашване на репортери, уточниха от медийната група, като около 42% от анкетираните казват, че са били накарани да напуснат дадена зона или им е бил отказан достъп заради съображения за здраве и безопасност.

FCCC изтъкват, че журналистите са били молени да се съобразят с мерки, които не се изискват от другите, и че въвеждането на контролно-пропускателни пунктове за коронавируса и приложения за проследяване на контакти е създало "допълнителни възможности за китайските власти да събират данни и да наблюдават чуждестранни журналисти и техните източници".

Източници като медицински персонал в централния град Ухан, където COVID-19 се появи за първи път, са били разпитвани от властите или предупреждавани да не приемат интервюта, казаха репортери.

За трета поредна година никой от анкетираните не е казал, че условията на труд са се подобрили.

Китай направил малко за разследване произхода на COVID-19

Китай направил малко за разследване произхода на COVID-19

Документът от две страници обобщава посещение на експерта на СЗО Петер Бен Ембарек в Китай

Запитан за доклада, китайски официален представител е казал, че той бил "самонадеян, разпространяващ тревожни слухове и има нулева фактическа основа".

"Винаги сме приветствали медии и журналисти от всички страни да правят интервюта и да информират в Китай, в съответствие със законите и разпоредбите", увери говорителят на външното министерство.

"Ние се противопоставяме на идеологически предразсъдъци, насочени към Китай, измисляне на фалшиви новини под предлог на така наречената свобода на медиите и поведение, което нарушава журналистическата етика", допълни говорителят.

След като отношенията се влошиха между Китай и няколко западни страни, през 2020 г. се е наблюдавало и "най-голямото експулсиране на чуждестранни журналисти след последствията от клането на площад "Тянанмън" преди повече от три десетилетия", се подчертава още в доклада на FCCC.

През втората половина на годината чуждестранните журналисти се превърнаха в "пионки в дипломатическа свада", когато служители на държавна сигурност казаха на кореспонденти на две австралийски медии, че им е забранено да напускат страната.

Двамата потърсиха убежище в австралийските дипломатически мисии, преди да избягат от страната.

От септември властите спряха да издават нови прескарти на кореспондентите на американските медии, след като отношенията между двете страни се влошиха.

Проучването също така предупреди, че чуждестранните новинарски медии са били прицел в дезинформационни кампании от държавните медии, включително твърдения, че техните интервюирани са били платени.