След като САЩ настояват за нови санкции срещу Северна Корея, Китай излезе с предупреждение, че Корейският полуостров не е компютърна игра, съобщава Ройтерс.

Ситуацията на Корейския полуостров е сериозна, а не компютърна игра, коментира китайското външно министерство, след като Япония принуди САЩ да предложат нови санкции срещу Северна Корея.

ООН осъди ракетните амбиции на Пхенян

ООН осъди ракетните амбиции на Пхенян

Да се спазват стриктно и изцяло резолюциите

Говорителят на министерството Хуа Чунинг направи коментарите на редовен брифинг, след въпрос за възможността за нови санкции.

"Жалко е, че някои страни са приложили само санкции и са пренебрегнали резолюциите за диалог на Съвета за сигурност на ООН", добави тя.

Южна Корея заяви, че военновъздушните сили са извършили тренировка с два американски ядрени бомбардировача над Корейския полуостров, два дни след като севернокорейска ракета прелетя над Япония и рязко повиши напрежението, съобщава Ройтерс.

Към тях са се присъединили и два японски изтребителя F-15, съобщават за медиите Японските ВВС (ASDF).

Стратегически бомбардировачи и изтребители прелетяха над Корея

Стратегически бомбардировачи и изтребители прелетяха над Корея

Ученията включват самолети на САЩ, Южна Корея и Япония

"Междувременно бих искал да попитам други заинтересовани страни, които призовават Китай да упражнява по-голям натиск, дали те изцяло, пълно и вярно изпълняват съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН? Или съзнателно са селективни при изпълнението на резолюциите, като например прекомерен акцент върху натиска и санкциите, и пълното пренебрегване на призивите за диалог и мирни преговори?", допълва тя.

"Виждали сме някои, които ви сочат с пръст докато ви забиват нож в гърба, някои мътят водата, за да търсят печалба или дори рискуват да се изгорят, за да спечелят това, което искат", коментира Хуа Чунинг.

Китай обеща да спазва изцяло санкциите на ООН срещу Северна Корея

Китай обеща да спазва изцяло санкциите на ООН срещу Северна Корея

Щял да предприеме необходимия отговор срещу Пхенян

"Просто се огледайте и мислете с открит и безпристрастен ум и отговорът ще ви се покаже. Както казах вчера, съответните страни трябва да обмислят няколко въпроса. Какво са направили за мирното уреждане на проблема с полуострова? Смятат ли, че само санкциите са сработили, независимо от това колко трудно са ги наложили?", допълва в изявлението си Чунинг. 

"Ако този проблем може да бъде изработен чрез просто упражняване на натиск и преследване на санкции, тогава как сме се забили в този порочен кръг, когато ситуацията просто става все по-зле и по-лошо? Не можем ли всички да усетим силната миризма на "барут" на Корейския полуостров? Не е ли време всички страни да се охладят и да помисля сериозно?", допълва тя.

Припомняме, Американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че въпросът със Северна Корея не може да бъде разрешен чрез диалог.

"САЩ говориха със Северна Корея и им бяха давани пари за изнудване в продължение на 25 години. Говоренето не е отговорът!", отсече Тръмп.

Диалогът не е отговорът на кризата със Северна Корея, отсече Тръмп

Диалогът не е отговорът на кризата със Северна Корея, отсече Тръмп

Не уточнява какво смята да предприеме