Южна Корея заяви, че военновъздушните сили са извършили тренировка с два американски ядрени бомбардировача над Корейския полуостров, два дни след като севернокорейска ракета прелетя над Япония и рязко повиши напрежението, съобщава Ройтерс.

Учението включвало два американски свръхзвукови бомбардировача B-1B, четири американски изтребителя стелт F-35B, както и южнокорейски изтребители.

Към тях са се присъединили и два японски изтребителя F-15, съобщават за медиите Японските ВВС (ASDF).

Северна Корея силно се противопоставя на ученията, които смята за подготовка за нашествие и реагира с поредица от заплахи и ракетни тестове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира със собствени заплахи, като предупреди Северна Корея, че ще се изправи срещу "огън и гняв", ако заплаши САЩ.

Тръмп вчера заяви, че "говоренето не е отговорът" за разрешаване на дългогодишната безизходица със Северна Корея.

Диалогът не е отговорът на кризата със Северна Корея, отсече Тръмп

Диалогът не е отговорът на кризата със Северна Корея, отсече Тръмп

Не уточнява какво смята да предприеме

Въпреки това, американският министър на отбраната Джим Матис, попитан от репортери само няколко часа по-късно, дали Съединените щати са свършили дипломатически решения със Северна Корея, той отговори: "Не".

"Ние никога не изключваме дипломатически решения", каза Матис преди среща с южнокорейския си колега в Пентагона. "Ние продължаваме да работим заедно и министърът и аз споделяме отговорността да осигурим защита на нашите държави, нашето население и нашите интереси".

Японският министър на отбраната Итцунори Онодера разговаря с Матис по телефона и се съгласи да продължи да се упражнява натиск върху Северна Корея във "видима" форма, според японското министерство на отбраната.

Китай: Корейският полуостров не е компютърна игра

Китай: Корейският полуостров не е компютърна игра

Жалко е, че някои страни прилагат само санкции

Ситуацията на Корейския полуостров е сериозна, а не компютърна игра, коментира китайското външно министерство, след като Япония принуди САЩ да предложат нови санкции срещу Северна Корея.

Говорителят на министерството Хуа Чунинг направи коментарите на редовен брифинг, след въпрос за възможността за нови санкции.

"Жалко е, че някои страни са приложили само санкции и са пренебрегнали резолюциите за диалог на Съвета за сигурност на ООН", добави тя.