Китай "не коментира" смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални. Това заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

В отговор на критиките на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за липсата на реакция от страна на Пекин относно смъртта на 47-годишния опозиционер, тя подчерта, че "за разлика от НАТО, Китай никога не се намесва във вътрешните работи на други страни".

Говорителката повтори и позицията на Пекин по украинския въпрос. Тя увери, че Китай остава ангажиран с насърчаването на мира и преговорите между воюващите страни и призова НАТО да се въздържа от по-нататъшно нагнетяване на напрежението и да предприеме подходящи стъпки за гарантиране на стабилност в Европа.

Кремъл не приема „безумните“ обвинения за смъртта на Навални

Кремъл не приема „безумните“ обвинения за смъртта на Навални

Дмитрий Песков с второ изявление след новината за смъртта на Алексей Навални

На 16 февруари Федералната пенитенциарна служба на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи, че Алексей Навални е починал, след като се е "почувствал зле" след разходка в петък и "почти веднага е загубил съзнание".

Западът обаче се обедини около мнението, че руският опозиционер е бил убит и президентът Владимир Путин носи отговорност за смъртта му.

На свой ред Кремъл отхвърли обвиненията като "безумни" и "неприемливи", като се има предвид, че засега няма информация за причината за смъртта на Навални.

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

Един мъртъв критик и параноята на един диктатор

Навални и хора като него отдавна имат злополучният навик да умират преждевременно в Русия на Путин