Китай ще насърчава народа на Тайван да се присъедини към противопоставянето на независимостта на острова и популяризиране на "повторното обединение" на Китай. Това обяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от "Ройтерс".

"Ще ги насърчаваме да се присъединят към нас в противопоставяне на независимостта на Тайван и насърчаване на повторното обединение на Китай. С тези усилия със сигурност ще създадем чудесно бъдеще за обновяването на китайската нация", изтъкна китайският премиер.

Тайван сряза Китай, отхвърля принципа "една страна, две системи"

Тайван сряза Китай, отхвърля принципа "една страна, две системи"

Тази политика е "наложена" на Тайван от правителството на Китай

Това изявление вероятно ще изостри допълнително обтегнатите отношения между Китай и Тайван.

Ли Къцян изпусна думата "мирно" преди "повторно обединение", което е очевидна промяна в курса на Пекин, в момент, когато отношенията се влошават.

Китай разглежда Тайван като част от своята територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да си върне контрола над острова. От поне 4 десетилетия в речи пред парламента китайските лидери използваха стандартния израз "мирно обединение" с Тайван.

Президентът на Тайван Цай Ингвен настоя в сряда по време на церемонията по встъпването си в длъжност за втори мандат, че Тайван не може да приеме да стане част от Китай в рамките на политиката на Пекин "една държава, две системи", и категорично отхвърли претенциите на Китай за суверенитет.

В отчетния си доклад в началото на годишната среща на китайския парламент, Ли Къцян подчерта, че Китай "ще се противопостави решително и ще попречи на всяка сепаратистка дейност за независимост на Тайван". 

Китай "никога няма да допусне" отцепване на Тайван

Китай "никога няма да допусне" отцепване на Тайван

Коментарът е в отговор на изявлението на президента на Тайван Цай Ингвен

В Тайван се противопоставят решително на китайската концепция за "повторно обединение", тъй като Пекин никога не е управлявал Тайван и затова не може да има "повторно обединение".

Всички основни тайвански партии отхвърлят предлагания от Пекин принцип "една държава, две системи", използван при управлението на бившата британска колония Хонконг. От началото на епидемията от новия коронавирус Тайван се оплаква от засилен китайски военен натиск, като изтребители и бойни кораби редовно се приближават до острова по време на учения, определяни от Китай като рутинни.