Китай е наказал 8 123 души за извършване на фискални нарушения, след направен одит за това как се изразходва правителственият централен бюджет за 2016 г., разкрити са и много проблеми, съобщава държавната информационна агенция "Синхуа".

Кси Зеджун, ръководител на Сметната палата е обявил нарушенията и е информирал законодателите днес. Мащабната кампания в Китай, насочена към изкореняване на корупцията в управляващата комунистическа партия, включително и злоупотреби с държавни средства е засегнала повече от 1,3 милиона служители.

Кси Зеджун коментира, че от извършителите, 970 са били наказани за злоупотреба със средства, предназначени за кампания за справяне с бедността, предназначена да измъкне всички хора в селските райони от бедност до 2020 г.

Други 1,363 са били наказани за нередности при използването на средства, предназначени да осигурят жилища на достъпни цени. Според нея 800 души в държавните предприятия и 73 души в осем големи банки са извършили нарушения, а 505 души са наказани за злоупотреби със здравноосигурителни фондове.

Около 7,30 милиарда долара от средствата, предназначени за жилищни проекти на достъпни цени, са останали неизползвани повече от година.

Тя не дава подробности за това, какво е наказанието за извършилите нарушинията.