Китай обяви, че САЩ са "пристрастени към напускането" след решението на американската администрация да напусне Световната здравна организация (СЗО) и настоя, че оттеглянето разкрива стремеж към политика на силата и унилатерализъм (едностранност), съобщава "Ройтерс".

Говорителят на китайското външно министерство коментира пред репортери по време на ежедневната си пресконференция, че международната общност не е съгласна с "егоистичното поведение" на САЩ, както го определи той.

САЩ късат отношения със СЗО

САЩ късат отношения със СЗО

След обвиненията в пристрастие към Китай в пандемията

"САЩ са пристрастени към напускането на групи и късането на договори", подчерта говорителят.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че САЩ ще скъсат отношенията си със СЗО, обвинявайки агенцията към ООН, че се е превърнала в марионетка на Китай.

СЗО отрече твърденията на Тръмп, че е подкрепяла китайската "дезинформация" за новия коронавирус.

ЕС настоява САЩ да преразгледат решението за прекъсване на връзките със СЗО

ЕС настоява САЩ да преразгледат решението за прекъсване на връзките със СЗО

Германският външен министър Хайко Маас също осъди този ход

Решението на Тръмп беше взето след обещание на китайския президент Си Цзинпин да даде 2 млрд. долара на СЗО през следващите две години, за да помогне в борбата с новия коронавирус, който тръгна от Китай в края на миналата година.

Европейският съюз в събота призова САЩ да преразгледат решението си.

Китай призовава международната общност да предостави повече политическа подкрепа и финансиране за СЗО, добави говорителят.

Решението на САЩ да напуснат базираната в Женева агенция идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради епидемията от коронавирус.

Китай хвали шефа на СЗО и съветва САЩ да спре политическия си вирус
Обновена

Китай хвали шефа на СЗО и съветва САЩ да спре политическия си вирус

Ван И: Китай днес не е Китай преди 100 г., нито светът е както тогава

След като встъпи в длъжност, Тръмп постави под въпрос ценността на цялата ООН и презрително се присмя на важността на мултилатерализма (многостранността), като се съсредоточи върху програмата "Америка на първо място".

Той напусна Съвета по правата на човека към ООН, културната агенция на ООН ЮНЕСКО, глобалното споразумение от Париж за справяне с климатичните промени, ядреното споразумение с Иран и се противопостави на пакта за миграция на ООН.

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай бил споделил своевременно информация за вируса със световната общност