Пекин и Москва играят важна роля за осигуряването на световен мир и развитие. Това заяви китайският външен министър Цин Ган, цитиран от ТАСС.

"Китай и Русия са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и важна стабилизираща сила, осигуряваща световен мир и развитие", подчерта той във видеообръщение към участниците в Осмата международна конференция "Русия и Китай: Сътрудничество в нова ера" в Пекин, организирана от Руския съвет по международни отношения и Китайската академия за социални науки.

Крайната цел на САЩ в играта с Украйна - не Русия, а Китай?

Крайната цел на САЩ в играта с Украйна - не Русия, а Китай?

Вашингтон гледал на Киев като на инструмент за влияние върху Русия и региона

По думи на китайския първи дипломат Пекин възнамерява да работи с Москва, за да се противопостави решително на политиката на сила и хегемонизъм, провеждана от някои страни, както и да осигури универсален ред, основан на международното право.

"Ние твърдо стоим за диалог вместо конфронтация", подчерта Цин Ган.

От 2015 г. Руският съвет по международни отношения и Китайската академия за социални науки провеждат годишни съвместни конференции в Москва и Пекин. Те се превърнаха във водеща платформа за руски и китайски експерти за разглеждане на належащи глобални проблеми и двустранно сътрудничество. Този път на фокус са предизвикателствата, пред които са изправени Китай и Русия в трудната геополитическа обстановка в света, посочва ТАСС.

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Русия уверена, че САЩ не могат да я разделят от Китай

Нямало има риск преговорите между Вашингтон и Пекин да създадат проблеми на Москва